Koreaanse fotografie in de spotlight in Californië

Redactie 1109 0
Met Choatic Harmony zet het Santa Barbara Museum of Art in de Amerikaanse staat Californië de meest uitgebreide tentoonstelling van Koreaanse fotografen in het land neer. Zo proberen ze een beeld te schetsen van de nieuwe Koreaanse samenleving.

Uiteraard betreft het alleen fotografen van onder de 38e breedtegraad; Noord-Koreanen worden nog altijd van de buitenwereld afgesloten. Hun zuiderburen genieten echter een relatief nieuwe democratie, waardoor kunstenaars de afgelopen decennia een opleving van creatieve energie en vrijheid van kunstuitingen beleeft hebben. De tentoonstelling in het SBMA geeft dan ook een nieuw perspectief van de moderne Korea.

Consumeren

Totaal zijn veertig fotografen samengebracht voor Choatic Harmony, waarbij curator Karen Sinsheimer opzettelijk een mix van twee generaties heeft gemaakt: zij die hun werk al in de jaren tachtig en negentig tentoonstelde en zij die dat nu voor het eerst doen. Oudere, ervaren fotografen, veelal geboren in een agrarische samenleving, gemengd met jonge, opkomende exemplaren, opgegroeid in de stad onder een nieuwe democratie. Een belangrijk thema staat vooral bij de jonge generatie centraal, consumeren. 

Roze

Zo laat Singgil Kim met zijn tentoonstelling Burberry Internet Community, uit 2005, een groep internetvrienden zien die samen hun liefde voor het Britse modemerk delen. Noblesse Children van Pa-Ya toont een onwerkelijk kind, tot in de puntjes gestyled met Louis Vuitton-accessoires. Of Jeon Mee Yoon's foto van haar dochter, Seowoo, terwijl ze op een bed zit, overstelpt met roze spullen, van shampoo tot kruitjes. Het resultaat is net zo grappig als dat het je aan het denken zet.

Foto © Jeon Mee

Interview met de curator, Karen Sinsheimer:

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie