Koos Breukel maakt staatsiefoto's koning Willem-Alexander

jesse kraal 9838 10
Dat we een nieuwe koning hebben zal niemand zijn ontgaan. Bij een nieuwe koning horen echter ook nieuwe staatsiefoto's, niemand minder dan Koos Breukel werd de eer gegund deze te maken. We zien zowel een foto mét als zonder kersverse koningin Maxima.

Breukel maakte de staatsiefoto's overigens al een week voor de troonswisseling op Paleis Noordeinde. De foto's zijn in hoge resolutie te downloaden van de website van het koninklijk huis. De foto kan worden gebruikt om gemeentehuizen en rechtszalen mee op te fleuren, maar als koningsgezinde onderdaan mag je er natuurlijk ook een afdruk van op je schoorsteenmantel zetten.

Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander. Foto: RVD / Koos Breukel

De foto's zijn vrij fors van formaat, liefst 11235 bij 7489 pixels groot. Op volledig formaat gezien oogt de foto echter niet ragscherp. Het halveren van beide waardes komt bijna exact overeen met de resolutie van een Canon 5D Mark II. We hebben dan ook het vermoeden dat Koos Breukel de portretten met deze camera heeft gemaakt.

Willem alexander en maxima
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima . Foto: RVD / Koos Breukel

Staatsieportretten van prinses Beatrix

We hebben niet kunnen achterhalen wie de eerste staastieportretten van prinses Beatrix maakte ten tijde van haar inhuldiging als koningin in 1980. Veel meer informatie dan 'RVD' vermeld de website van het koninklijk huis niet. Net als nu werden de eerste foto's enkele dagen voor de troonswisseling gemaakt, terwijl enkele dagen na de kroning een foto is gemaakt van (destijds) koningin Beatrix in de hermelijnen mantel die tijdens de plechtigheid wordt gedragen. Van Koning Willem-Alexander zal zo'n foto enkele dagen na de inhuldiging ook gemaakt worden, wederom door Breukel.

Beatrix
Prinses Beatrix kort na haar inhuldiging als koningin in 1980. Ook van koning Willem-Alexander zal een staatsieportret worden gemaakt met de traditionele hermelijnen mantel. Foto: RVD

Opvallende staatsiefoto's van Beatrix zijn de portretten gemaakt door Anton Corbijn in 2008. Hierop kwamen veel gemengde reacties. Ook de foto's die Vincent Mentzel maakte in 2010 ter ere van het dertigjarige regeringsjubileum waren niet onbesproken. Zo zouden de foto's 'te slordig' zijn, met lensvervormingen nog zichtbaar en soms wringende composities.

Beatrix
Voormalig koningin Beatrix. Foto: RVD / Anton Corbijn

beatrix
Voormalig koningin Beatrix. Foto: RVD / Anton Corbijn

beatrix
Voormalig koningin Beatrix. Foto: RVD / Vincent Mentzel

Beatrix
Voormalig koningin Beatrix. Foto: RVD / Vincent Mentzel

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ik vind het niet echt een spetterende foto van willempie, hij staat er nogal ongemakkelijk op.

afbeelding van patrick.mincke

Inderdaad, dat vind ik ook. De eerste foto is iets beter dan de tweede. Op de tweede foto staat hij werkelijk gespannen. Zijn moeder doet het veel beter.

afbeelding van BertHermans

dat klopt als je een medaille draagt die je hebt gekregen omdat je aanwezig was bij je eigen huwelijk.

afbeelding van Anonymous

Corbijn moest het doen±!

afbeelding van patrick.mincke

Juist, dat is tenminste nog een fotograaf!

afbeelding van Anoniem

Ik vind geen van alle foto's bijzonder. Allemaal nogal saai. De belichting, compositie, diafragma is overal nogal 'op veilig'. Ik heb van betreffende fotografen veel beter werk/portretten gezien. Maar dan wel van bijzondere mensen. Tja, wat maakt dan eigenlijk een goede foto? Geef mij ook maar 10 jaar lang wekelijks fotogenieke, zichtbaar geflipte en exentrieke schrijvers/dichters, punkzangers/rocksterren, acteurs/demonstranten/wereldberoemde politici/bn-ers onder een gloeilamp in een morsige kleedkamer/bar-dancing/club of verlaten landschap in Australie en ik maak ook een serie karakterportretten.

afbeelding van Anonymous

Ga die eens maken dan! Held op sokken.

afbeelding van Jeroen van der Meyde

De Statiefoto van Koningin Beatrix is destijds gemaakt door Haagse Hoffotograaf Max Koot

afbeelding van Alexandre

Er is wel enige ruimte voor verbetering.
Oftewel, wat een drama.

afbeelding van Wil Janssen

Voor mij is het nieuwe paar HÉT NIEUWE PAAR. Maxima heeft van Willem 'n vent gemaakt. Van mij alle respect.