Komt Zeiss met lichtsterke 70-200mm voor filmers?

Jasper van Bladel 1645 0
Zeiss komt waarschijnlijk met een nieuw lichtsterk 70-200mm-zoomobjectief. De verwachting is dat Zeiss het objectief volgende maand in Las Vegas presenteert. Waarschijnlijk gaat het om een objectief bedoeld voor filmers.

Zeiss heeft verschillende lijnen objectieven. De Z-serie is bedoeld voor fotografen en voor filmers hebben ze de Compact Prime-serie (CP.2) en de Lightweight Zoom (LWZ). Volgens Photorumors zijn er aanwijzingen dat dit nieuwe objectief bedoeld is om mee te filmen, omdat het om een zoomobjectief zonder autofocus gaat. Voor filmers is een dergelijk objectief erg geschikt, voor fotografen minder.

Roadmap

Daarnaast kwam Zeiss eind vorig jaar met een roadmap voor 2012. Daarin kondigden ze, naast een nieuwe lijn anamorfische (breedbeeld) objectieven, een compact zoomobjectief aan. Ook is de markt voor lichtsterke 70-200-objectieven al vrij groot. Onder andere Canon, Nikon en Sigma  hebben al voldoende aanbod in dit zoombereik.

Lichtsterk

De 70-200 krijgt een maximale diafragma-opening ergens tussen de f/2 en f/2.8, al zal dit getal waarschijnlijk in de meer precieze T-waarde (voor filmobjectieven) weergegeven worden.

LWZ
Het conceptobjectief van Zeiss, met filmspecifieke PL-vatting

Lichtgewicht

Net zoals de andere LWZ, de 15.5-45 T2.6, zal het objectief geschikt zijn voor zowel een dslr als voor een professionele filmcamera. Er is een grote kans dat de 70-200 leverbaar wordt met PL, Micro 4/3 en EF-vatting. Wellicht komt er ook een Nikon-vatting. Vergis je overigens niet in de term 'light weight zoom', dit geldt vooral in vergelijking met andere filmobjectieven. 

Zeiss

De prijs van het nieuwe objectief zal vermoedelijk rond de 10.000 dollar liggen. Waarschijnlijk presenteert Zeiss het nieuwe objectief op de NAB-conferentie, komende maand in Las Vegas.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper