Komt na Canon ook Nikon met DO-objectief?

jesse kraal 3066 0
Het is niet meer dan logisch dat de twee grootste fabrikanten van dslr's elkaar nauwlettend in de gaten houden. Zo kan het gebeuren dat een 'goed idee' van de ene fabrikant wordt geleend door de andere. Zo duikt er nu een patent op van een Nikkor-objectief met DO-elementen. Waar kennen we dat van?

In 2001 presenteert Canon haar eerste DO-objectief, waarin een speciaal DO-element (Diffractive Optical) er voor zorgt dat het objectief een stuk compacter en lichter is dan een vergelijkbaar conventioneel ontwerp. Door de negatieve invloed van deze techniek op de beeldkwaliteit (lager contrast en minder mooie bokeh), zie je echter vrijwel nooit een wit objectief met groen randje langs de sportvelden.

Canon DO
Canon's eerste DO-objectief, de 400mm f/4 DO IS USM, met een groen in plaats van rood randje.

Patenten

Blijkbaar zien zowel Canon als ook Nikon nog heil in de techniek want beide merken lijken het in ieder geval te overwegen voor toekomstige objectieven. Op onze website verschenen al eerder berichten over patenten van nieuwe Canon-objectieven met DO-elementen, waarvan de laatste nog zeer recent. Nu is op Egami ook een patent van Nikon verschenen.

Nikkor 300mm f/4

Het gaat om een Nikkor 300mm f/4, zoals het lijkt zonder stabilisatie. Opvallend, want de huidige 300mm f/4 is met nog geen anderhalve kilo niet bijzonder zwaar. Daarnaast is het objectief niet de keus van de meeste professionele fotografen, zij zullen eerder kiezen voor de Nikkor 300mm f/2.8 VR II. We zijn benieuwd hoe Nikon dit objectief in de markt gaat zetten mocht het patent leiden tot productie.

Nikon 300mm DO
Zou Nikon ook een groen randje gaan gebruiken om de DO-objectieven te onderscheiden van de rest?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse