Komt Hasselblad met digitale panoramacamera?

jesse kraal 2693 1
Hasselblad staat bekend om zijn middenformaatcamera's, maar sommigen zullen zich wellicht ook de XPan herrinneren. Dit was een kleinbeeld panoramacamera, ontwikkeld en geproduceerd door Fujifilm. Er gaan nu geruchten, dat er een digitale variant van de XPan zit aan te komen.

PhotoRumors heeft een tip ontvangen die meldt dat Hasselblad een aantal nieuwe camera's zal introduceren, waarschijnlijk op de Photokina in september. Het zou kunnen gaan om een dslr-achtige camera, wellicht net onder het H-systeem van Hasselblad gepositioneerd, maar de meest concrete bron vertelt over een digitale XPan-camera.

XPan
De originele Hasselblad XPan was een kleinbeeld panoramacamera, ontwikkeld en geproduceerd door Fujifilm

Digitale XPan

Het origineel is eigenlijk een dubbele kleinbeeldcamera, het filmoppervlak bedraagt 24 x 65 millimeter. Ook de digitale XPan zal een panoramasensor krijgen, al zal deze vermoedelijk iets kleiner zijn. PhotoRumors spreekt over een cropfactor van 1,5x. Net als het origineel, zal ook de digitale XPan weer in de top van het segment opereren. Verwacht prijzen in de Leica M9-categorie, rond de zesduizend euro dus.

Fujifilm

Hasselblad ontwikkelde en produceerde de originele XPan niet zelf, maar besteedde dit uit aan Fujifilm, die de camera op haar beurt als TX-1 en TX-2 aan de man bracht. Vooralsnog is er niets bekend over een eventuele samenwerking tussen Fujifilm en Hasselblad en dit lijkt ook niet erg voor de hand te liggen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Peter Rothengatter HetFotoAtelier

Nou? waarom lijkt dit niet voor de hand te liggen?
Ik heb hier de nieuwe x-pro1 in m'n hand en dat lijkt wel een smalle x-pan :-) Lijkt me best logisch als ze weer gaan samenwerken!
We zullen zien wie er gelijk krijgt ;-)