Kodak wil overname voorkomen

jesse kraal 1940 0
Kodak heeft een huidige waarde van iets meer dan 600 miljoen dollar. Dat is waarschijnlijk minder dan alleen al de patenten op het gebied van beeldsensoren waard zijn. Een controversiële methode moet overname voorkomen.

In de afgelopen tien jaar is het aandeel Kodak bijna 95 procent minder waard geworden, grotendeels door de opkomst van de digitale fotografie. Mensen kennen Kodak vooral van de filmrolletjes, maar het bedrijf is ook een grote speler op het gebied van beeldsensoren. Zo maken onder andere de Leica M8 en M9 gebruik van Kodak ccd's.

De technologische kennis en bijbehorende patenten op het gebied van beeldsensoren zijn waarschijnlijk meer waard dan de huidige beurswaarde van Kodak. Om te voorkomen dat het bedrijf wordt overgenomen maken ze gebruik van de zogenoemde poison pill. Dat houdt in dat Kodak meer aandelen verkoopt tegen een lage prijs op het moment dat één aandeelhouder meer dan vijf procent van het bedrijf in handen krijgt.

De methode is controversieel omdat het de vrije markt hindert, maar moet het lastiger maken om het bedrijf over te nemen. Aandelen Kodak worden momenteel voor zo'n twee dollar per stuk verhandeld. Tien jaar geleden was dat nog ruim zestig dollar.

Kodak op de beurs

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse