Kodak verkoopt licentie op merknaam, compacte systeemcamera op komst

Julian 2543 0
Kodak heeft een licentie verkocht voor het gebruik van haar merknaam op digitale camrea's. JK Imaging zal vanaf het tweede kwartaal dit jaar camera's lanceren onder de Kodak-vlag. Een compacte systeemcamera zou onderdeel uitmaken van de plannen.

Begin 2012 kondigde Kodak aan te stoppen met haar digitale cameratak. Toch kunnen we binnenkort nieuwe camera's met de merknaam Kodak verwachten, het noodlijdende bedrijf heeft een licentie op de merknaam verkocht aan JK Imaging ltd. De bedrijven hebben niet bekendgemaakt hoeveel geld er met de deal gemoeid is.

Compacte systeemcamera op komst

Amateur Photographer interviewde op de CES in Las Vegas een aantal mensen van Kodak. General manager voor Film Capture, Paper en Output Systems Dennis Olbrich wist het Britse weekblad te vertellen dat een compacte systeemcamera onderdeel uitmaakt van de plannen.

Laura G Quatela, President van Eastman Kodak Company voegt daar aan toe dat er een bridge-camera met 52x optische zoom onder de Kodak-vlag wordt uitgebracht door JK Imaging ltd. In het tweede kwartaal van 2013 zouden de eerste camera's moeten verschijnen.

JK Imaging

Over het bedrijf dat voortaan de Kodak-merknaam zal gebruiken is bijzonder weinig informatie te vinden. De website van JK Imaging toont momenteel enkel het persbericht waarin het nemen van de licentie op de naam Kodak bekendgemaakt wordt.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een licentie op een illustere merknaam binnen de fotografiewereld wordt vergeven aan een andere fabrikant. Tot op heden heeft dat in de meeste gevallen echter niet tot bijster interessante producten geleid.

Zo heeft Sakar tegenwoordig de rechten op Polaroid. Onlangs resulteerde dat in de aankondiging van een compacte systeemcamera met Android en een sensor in het objectief. De aankondiging is echter nog zeer vaag, veel details ontbreken en de eerste hands-on ervaringen met het systeem zijn niet al te positief. 

Ook de merknamen Rollei, Minox en Yashica, in het analoge tijdperk synoniem voor hoogwaardige producten, zijn tegenwoordig op camera's van andere bedrijven te vinden. In dit geval gaat het om compactcamera's in het onderste segment van de markt.

Kodak csc

Sakar introduceerde onlangs een camera onder de merknaam Polaroid die wel erg veel op de Nikon 1-serie lijkt. We hopen dat de camera van JK Imaging met Kodak-logo een origineler design krijgt en dus niet op bovenstaande (door ons gemaakte) schets lijkt.