Kodak stopt na 74 jaar met Kodachrome

Julian 749 0
Kodak kondigt aan na 74 jaar te stoppen met de productie en verkoop van de Kodachrome diafilm. Oorzaak is de drastisch dalende vraag naar de het analoge filmrolletje en het lastige ontwikkelprocedé.

Kodachrome, geïntroduceerd door Kodak in 1935, was de eerste commercieel succesvolle kleurenfilm. Na 74 jaar gaat het filmrolletje met pensioen. Door de dalende vraag is de productie en het ontwikkelprocedé niet meer rendabel.

Kodachrome onderscheidt zich van andere diafilms door de unieke manier waarop de kleuren in de emulsie worden belicht. Hierdoor kan de film niet ontwikkeld worden met het standaard E-6 ontwikkelprocedé, wat in vrijwel alle fotolabs gehanteerd wordt. De film moet opgestuurd worden naar Kodak, waar het met het K-14 procedé ontwikkeld wordt. Kodak leverde de film inclusief verzendenvelop en de ontwikkelkosten waren bij de prijs inbegrepen.

Hoewel Kodak momenteel 70 procent van haar inkomsten uit digitale fotografie haalt, blijft het bedrijf marktleider in de analoge filmmarkt. In de afgelopen drie jaar bracht Kodak zeven nieuwe (professionele) analoge films op de markt en diverse Vision2 en Vision3 films voor de filmindustrie.