Kodak stopt met diafilm

Jasper van Bladel 2568 2
Kodak stopt met het maken van diafilms. Het is een volgend hoofdstuk in de recente roerige geschiedenis van de uit 1881 stammende Amerikaanse fotogigant.

Dit meldt technologie-website The Verge. Kodak zei eerder dat de productie van fotorolletjes veiliggesteld was. Nu blijkt dat die claim niet geldt voor de diafilms van het merk. In de magazijnen is nog voor zes tot negen maanden Ektachrome E100G, E100VS en Elite Chrome Extra Color te vinden. Maar daarna is het toch echt, na bijna tachtig jaar, afgelopen met de diafilm van Kodak. De E-6 fotochemicaliën blijft het bedrijf wel maken.

De keuze om met de diafilms te stoppen is gevallen doordat de vraag al jaren terugloopt. De diafilm is, zeker in vergelijking met het 'normale' filmrolletje, een echt nicheproduct.

Reorganisatie

Het gaat al een tijd niet goed met Kodak. Ze hebben uitstel van betaling aangevraagd in januari en ze zijn bezig met een grote reorganisatie. In februari werd bekend dat het bedrijf uit kostenoogpunt stopt met het maken van digitale camera's, videocamera's en digitale fotolijstjes. De gewone (negatief) fotorolletjes en chemicaliën blijven ze wel maken.

Nu Kodak stopt met het maken van de diafilm is Fujifilm als enige grote speler in de markt overgebleven.

Oude reclame

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Henri

Tja, die gezellige dia-avondjes van weleer....... Iedereen probeerde ze te mijden, onlangs de gezellige foto hierboven. Wat een nostalgie!

Maar goed, nu kom ik bij vrienden en die tonen hun laatste fotografische avonturen op hun breedbeeld TV.
En dat is van de regen in de drup: ze kennen geen fotobewerkingssoftware dus ook de foto's genomen in portretstand komen vrolijk in "landschapstand" langs. Wij liggen dus in alle standen op de bank om ook portretten en wolkenkrabbers te kunnen bekijken......
Wellicht goed voor de stramme spieren, maar nog steeds geen garantie voor een gezellig "flatscreen avondje".

afbeelding van F DAMEN

Logisch in een tijd en wereld waarin het woord kwaliteit tot een schuttingwoord verklaard is!
Liever gemakzuchtig naar een TV-schermpje kijken i.p.v. bijvoorbeeld naar 6x6 dia's op een scherm van 2x2 meter.
Het grappige is dat de moderne mens, die het begrip kawaliteit überhaupt niet meer kent, van pure verbazing en bewondering met stoheid geslagen is bij het aanschouwen van zoveel schoonheid en kwaliteit bij dat zo "verfoeide en nostalgische" dia-avondje.
En wat duuraamheid betreft: het is ook niet niks om een complete Hasselblad uitrusting (analoog) plus prachtige ROLLEI- D66 overvloeiprojectoren bij het vuil te moeten zetten...tenzij je natuurlijk een digitaal achterwandje koopt van € 13.000,- + en een top beamer!
Maar misschien heb ik het mis en is het beter rotzooi te produceren en de mensen wijs te maken dat zonder de neiuwste van de neiuwsste rotzooi het leven nauwelijks meer waard is geleefd te worden!
Overigens...ook ik heb natuurlijk inmiddels een flinke digitale uitrusting van NIKON, maar mijn hart ligt nog steeeds, op grond van de geboden kwaliteit bij de analoge fotografie.