Mama don't take my Kodachrome away

Kodak onderzoekt de mogelijkheden tot herintroductie van Kodachrome

Fabienne Keijzer 660 0
Tijdens CES 2017 maakte Kodak bekend dat het Ektachrome weer tot leven zal gaan wekken, tot grote blijdschap van filmliefhebbers. Het wachten is nu nog op een herintroductie van de populaire omkeerfilm Kodachrome. Dat kan zomaar eens gebeuren.

Kodak onderzoekt de mogelijkheden tot herintroductie van Kodachrome

Vorige week maakte Kodak tijdens de giga-techbeurs CES 2017 bekend dat het bedrijf Ektachrome opnieuw gaat produceren. Kodak stopte met de productie van de film in 2012 wegens tegenvallende verkoopcijfers, maar ziet de markt ervoor nu weer aantrekken. De herintroductie werd goed ontvangen, maar onvermijdelijk kwam ook de vraag of er nog hoop is voor Kodachrome. In een podcast van The Kodakery is Steven Overman, Hoofd Marketing van Kodak, aan het woord en hij laat vallen dat er zeker hoop is voor de vele omkeerfilmfans. “We onderzoeken momenteel wat er nodig is om Kodachrome te herintroduceren. Met Ektachrome is dat een stuk makkelijker, maar mensen houden van de erfenis die Kodak in de loop der jaren heeft achtergelaten en ik voel een zekere verantwoordelijkheid om die mensen te geven waar ze zo van houden”, aldus Overman.

Kodachrome

Na meer dan tien jaar onderzoek naar een manier om perfecte beelden in natuurlijke kleuren te kunnen vastleggen werd in 1935 het eerste rolletje Kodachrome gepresenteerd. De omkeerfilm werd populair en wordt nu beschouwd als een van de beste diafilms ooit gemaakt. Kodak kondigde in juni 2009 aan te gaan stoppen met de productie van Kodachrome. Dit had te maken met de digitalisering van de fotografie, en het ontwikkelproces van de films in laboratoria was lang en kostbaar. De laatste Kodachromefilms zijn verstuurd in december 2010.


Lees ook: MustSee: The last roll of Kodachrome

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne