Kodak neemt afstand van cmos-sensor

Julian 551 0
Kodak zegt voor het eerst officieel afstand te doen van de ontwikkeling van cmos-­sensoren. Het bedrijf richt de focus op haar ccd-chips, die met name in middenformaatcamera’s gebruikt worden.

In een toelichting op de kwartaalcijfers zegt Kodak-president Phil Faraci dat het bedrijf een transformatie heeft doorgemaakt en nu op de ccd-markt focust, van de cmos-sensor wordt afstand gedaan.

De cmos-divisie van Kodak stond al langer op een laag pitje. In 2009 gingen er al geruchten over het afstoten van de divisie, na een grote ontslagronde. In het productgamma op de Kodak-website is nu enkel nog over ccd-sensoren te lezen. De cmos-chips zijn nog onder het kopje ‘discontinued’ te zien.

In 2002 bracht Kodak haar eerst dslr uit met fullframe cmos-sensor. Het dslr-avontuur van Kodak stopte in 2005. Sindsdien maakte de fabrikant met name kleine cmos-sensoren voor in compactcamera’s.

De ccd-sensoren die Kodak maakt vinden gretig aftrek bij fabrikanten van middenformaat­systemen. Zo zijn bijvoorbeeld de Pentax 645D en Leica S2 uitgerust met een ccd-sensor van Kodak.