Kodak komt met Lomo-concurrent New Brownie

jesse kraal 4122 0
Afgelopen woensdag was op de website van Kodak kortstondig een bericht te zien waaruit blijkt dat Kodak met een Lomo-achtige camera komt. Deze New Brownie lijkt sterk op een oude Kodak Brownie maar gebruikt standaard 35mm-film in plaats van de gebruikelijke 120-film.

Het is niet duidelijk waarom Kodak vrij snel na het verschijnen van het bericht het alweer van haar website afhaalde. Dankzij een oplettende gebruiker van het Japanse GaijinPot-forum hebben we de informatie alsnog gekregen. Afgaande op de informatie opent Kodak de aanval op Lomography. De New Brownie is dan ook niet bedoeld voor familiefoto's, maar meer voor de creatieve geesten die niet veel geven om megapixels en zoom.

Kodak New Brownie
Het bericht dat afgelopen woensdag op de website van Kodak verscheen. Het is onduidelijk waarom Kodak het bericht weer van haar website haalde

Weinig details

Veel details over de camera gaf Kodak nog niet, we weten alleen dat deze geen middenformaat-film gebruikt, maar standaard 35mm-film. Het lijkt aannemelijk dat de New Brownie wel vierkante foto's schiet, van 24 x 24mm, net zoals de Diana Mini van concurrent Lomography. Afgaande op de meegestuurde afbeelding, heeft de camera een retro-uiterlijk dat sterk lijkt op vroegere camera's van het Amerikaanse merk.

Kodak Film Community

Tegelijk met de camera komt Kodak ook met een eigen community, toevallig precies zoals Lomography dat ook al heeft. Kodak geeft deze de naam Kodak Film Community en zal deze op 5 april officieel lanceren op het webadres film.kodak.com.

Historisch besef

Kodak heeft een lange traditie en historie en mag zich gerust een pionier noemen. Het was dan ook Kodak-oprichter George Eastman die de camera voor iedereen bereikbaar maakte. Onlangs maakte het bedrijf nog bekend te stoppen met digitale camera's maar film te blijven produceren. Nu blijkt dus dat Kodak de cameraproductie niet geheel gaat stoppen maar dat ze een nieuw, waarschijnlijk jonger, publiek willen aanspreken. Gezien het succes van Lomography zou dit wel eens een goede stap van de Amerikaanse fotografiegigant kunnen zijn.

Kodak Brownie
De afbeelding die Kodak plaatste. Je krijgt in ieder geval een gratis Kodak Gold-filmrolletje bij de New Brownie

Helaas, de meeste aandacht van Kodak gaat nog steeds uit naar fotoprinters. Dit bericht was dan ook een 1-aprilgrap van DIGIFOTO Pro ;)

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse