Kodak claimt ontwikkeling revolutionaire CMOS sensor

Julian 491 0
Kodak zegt een zeer kleine 5-megapixel CMOS beeldsensor ontwikkeld te hebben, geschikt voor gebruik in cameratelefoons. De sensor gebruikt een nieuwe pixeltechniek en levert veel betere kwaliteit dan huidige minisensoren.

KODAK KAC-05020
De nieuwe beeldsensor gaat door het leven als de KODAK KAC-05020. De 5-megapixel sensor is uitgevoerd in het ¼” formaat, veel gebruikt in cameratelefoons. De sensor heeft een hoge lichtgevoeligheid van maximaal ISO 3200 en kan HD video opnemen in 720P met 30 beelden per seconde.

Technische details

CMOS
Het oppervlak van een traditionele CMOS sensor reageert op invallend licht. Het licht veroorzaakt een reactie die elektronen genereert. Meer licht op de sensor betekent meer elektronen. Elke individuele pixel meet een signaal aan de hand van de elektronen.

KODAK TRUESENSE CMOS
Kodak heeft voor haar nieuwe sensor de polariteit van de pixels omgedraaid, waardoor juist de afwezigheid van elektronen een signaal veroorzaken. Volgens Kodak levert deze nieuwe ontworpen pixel een verbeterde beeldkwaliteit op waardoor de CMOS sensor kan rivaliseren met een CCD sensor.
Om tot een betere beeldkwaliteit te komen is de nieuwe sensor van de grond af aan opgebouwd.
De traditionele CMOS pixeltechnologie is overboord gegooid en maakt plaats voor de TRUESENSE CMOS Pixels van elk 1,4 micron groot. Volgens Kodak is het de eerste 5-megapixel sensor met 1,4 micron pixels. Meer pixels op een klein oppervlak resulteert over het algemeen in een bak met ruis en levert zeker geen betere beeldkwaliteit op. Dit zagen wij ook in onze recente test van de nieuwste 5-megapixel cameratelefoons. Volgens Kodak komt daar met haar nieuwe technologieën verandering in. Ondanks de kleine pixels claimt het bedrijf een zelfde of betere beeldkwaliteit als sensoren die grotere pixels van 1,75 micron gebruiken.

Panchromatische pixels
De lichtgevoeligheid van de sensor is verbeterd door gebruik te maken van het KODAK TRUESENSE Color Filter Pattern. Deze techniek voegt ‘panchromatische’ pixels toe aan de traditionele rode, groene en blauwe pixels. Een panchromatische pixel is gevoelig voor ál het zichtbare licht en vangt dus meer licht op dan andere pixels. Dit resulteert in een verhoogde lichtgevoeligheid van 1 a 2 stops.


Links: traditionele sensor. Rechts: sensor met panchromatische pixels

Volgens Kodak is de nieuwe sensor de oplossing voor betere beeldkwaliteit in de nieuwe generatie van steeds kleiner en dunner wordende cameratelefoons. De sensor is gericht op massale toepassingen en zal fabrikanten in grote hoeveelheden tussen de 3 en 6 dollar per stuk gaan kosten.

De KAC-05020 zal gedemonstreerd worden op het GSMA Mobile World Congress (11-14 februari, Barcelona). De eerste productiesamples van de chip zouden in het tweede kwartaal van 2008 beschikbaar moeten zijn en massaproductie volgt in het vierde kwartaal.

We zijn erg benieuwd of het in de praktijk ook zo mooi uitpakt als Kodak ons voorschotelt. Wat ons betreft geld: eerst zien, dan geloven.


Reageren?
Klik hier