Knighthood voor Don McCullin

Knighthood voor Don McCullin

Jasper van Bladel 572 0
Fotograaf Don McCullin is door Queen Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk onderscheiden met een ‘Knighthood’. McCullin, de fotograaf wiens leven ooit gered is door zijn Nikon-camera, fotografeerde meer dan vijftig jaar lang allerlei oorlogsverschrikkingen.

Don McCullin is een bekend oorlogsfotograaf, al vindt hij die term zelf helemaal niet fraai. Jarenlang, zelfs meer dan vijftig jaar, fotografeerde hij wereldwijd in oorlogssituaties. Zo maakte hij onder meer werk in Congo, Iran en Afghanistan.

Kogel

McCullin is ook de fotograaf die ooit gered werd door zijn camera, doordat tijdens een ontmoeting met een scherpschutter een kogel op hem afkwam, maar deze enkel zijn camera raakte. De Nikon-camera, die hij overigens nog steeds heeft bewaard, redde zijn leven.

Landschappen

Tegenwoordig maakt hij heel ander soort foto’s, de 81-jarige fotograaf vult zijn tijd met het maken van landschappen.  Dat is ook waaraan hij herinnerd wil worden, vertelt hij in onderstaand kort maar interessant interview. Nog altijd wordt hij op de meest uiteenlopende momenten geplaagd door alle beelden die hij in zijn leven voorbij heeft zien komen. 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper