Kleurrijk Disneyland in zwart wit

Kleurrijk Disneyland in zwart wit

PieterMolenaar 1257 0
Professioneel fotograaf Patrick Shipstad besloot zichzelf creatief uit te dagen door bij een bezoek aan Disneyland zijn spiegelreflexcamera thuis te laten en deze te vervangen door een Fujifilm X100S met vaste primeobjectief. Alle foto's in het pretpark werden in zwart-wit geschoten.

De creatieve uitdaging voor Shipstad bestond eruit zo gevarieerd en interessant mogelijke foto's te maken met het primeobjectief van de Fujifilm X100S en de zwart-wit-modus van de camera. Maar ook in technisch opzicht was de zichzelf opgelegde opdracht een uitdaging, zo is te lezen bij DIYPhotography.

Groen-filter

Shipstad maakte voor zijn foto's gebruik van een oud, analoog truukje om het contrast in zijn foto's te vergroten. De X100S biedt namelijk een drietal modes voor zwart-wit-fotografie waarbij kleurenfilters voor het objectief gesimuleerd worden. In dit geval maakte Shipstad gebruik van de BW+G(roen)-filmsimulatiemodus. Op die manier kon hij in de hybride zoeker van de X100S snel schakelen tussen kleurweergave via de optische zoeker en de BW+G-weergave bij activering van de evf-modus.

© Patrick Shipstad

Stabiliseren

Ook de benodigde langere sluitertijden en het vinden van de juiste belichting vanwege de felle lichten in het pretpark en de donkerder attracties bleek een uitdaging. Met de camera ondersteuning vinden tegen bijvoorbeeld een muur bleek de meeste trillingen te elimineren, terwijl Shipstad voor het behouden van highlights gebruikmaakte van spotmetering en locken van de belichting. Bij nabewerking in Adobe Camera RAW hoefden alleen de schaduwen gelift te worden, de kleurtemperatuur geheel naar links (koel) worden geschoven en de verzadiging naar beneden worden getrokken.  

© Patrick Shipstad