Kleurenfoto's Watersnoodramp gevonden

Redactie 1106 0
Wie dacht dat de Watersnoodramp van 1953 enkel in zwart-wit was vastgelegd, heeft het mis. Onlangs zijn in een archief in Zeeland nieuwe kleurenfoto's opgedoken, door journalist Kees Slager dit weekend gepresenteerd in het boek 'Watersnood'.

Afgelopen zaterdag werd het boek 'Watersnood' van journalist Kees Slager gepresenteerd in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De foto's tonen mensen die zich proberen te redden in het voor de buitenwereld afgesloten Zierikzee, tijdens de eerste dagen na de ramp. Oud Tonge, één van de zwaarst getroffen plekken met 305 doden en bijna geheel van de kaart geveegd, is ook vastgelegd. Zelfs Slager, die eerder uitgebreid over de ramp schreef, was zich niet bewust dat er ook kleurenfoto´s van de Watersnoodramp bestonden. “Het tijdschrift Paris Match zette er één op de cover vlak na de ramp, maar die was ingekleurd”, zegt hij tegen de NOS.

Dood vee in de buurt van Capelle

Amateurs

“Door de kleuren is het een moderne ramp geworden. Het had gisteren gebeurd kunnen zijn”, stelt Slager. De foto's zijn gemaakt door amateurfotografen; persfotografen schoten in 1953 nog niet in kleur. “Dit waren verwoede amateurs die het geluk hadden dat ze niet geëvacueerd waren. Twee van de mensen in Zierikzee hadden een fotowinkel, dus ze konden makkelijk over rolletjes beschikken”, aldus Slager.

Ongepubliceerd

Volgens de maker van het boek zijn de fotografen in de jaren negentig overleden, zonder dat de foto's ooit zijn gepubliceerd. De nakomelingen hebben ze overgedragen aan het gemeentearchief en Slager werd tijdens het maken van zijn boek door hen hierop geattendeerd. Tevens zitten er afbeeldingen in van een onderwerp dat de pers destijds negeerde: het bergen van lijken. Van het onderwerp zijn weinig foto's, omdat persfotografen er weinig aandacht aan besteedde; ze werden toch niet gepubliceerd.

Politie bergt een lichaam bij Kruiningen

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie