Kleurenblind-filterapp voor iPhone

Kleurenblind-filterapp voor iPhone

Nadja Geskus 2008 2
Microsoft heeft een nieuwe app uitgebracht, speciaal voor mensen die kleurenblind zijn. De app past kleuren aan, zodat ze beter te onderscheiden zijn voor mensen met kleurenblindheid.

Color Binoculars

In de app zitten speciale filters, die gemakkelijk in gebruik zijn en zijn afgestemd op de drie meest voorkomende vormen van kleurenblindheid. Hierbij zie je de kleuren groen, rood en/of blauw niet goed. De app gebruikt de iPhone-camera om de kleuren aan te passen, zodat personen die kleurenblind zijn ze beter van elkaar kunt onderscheiden. Vervolgens kun je het resultaat op je scherm zien en eindelijk eens genieten van de kleuren van de wereld om je heen!

De app Color Binoculars is gemaakt door twee software-engineers van Microsoft, Tom Overton en Tingting Zhu. Tom Overton is tevens kleurenblind. Tom en Tingting kwamen op het idee tijdens Microsoft’s Hackaton in 2015. Ze maakten ‘m af via het Garage-programma van Microsoft. Dit is een programma waarbij medewerkers tijd krijgen om experimentele apps te maken, welke vervolgens, indien goed genoeg, ook gepubliceerd worden. Gezien Tom zelf kleurenblind is, was hij meteen ook de belangrijkste tester van de app.

Kleurenblind filterapp voor iPhone

Kleurenblind

Mensen die kleurenblind zijn, hebben moeite met bepaalde kleuren onderscheiden van anderen. Het idee van de app is dat kleuren zo worden aangepast, dat je ze wél kunt onderscheiden. Tom zelf heeft moeite met de kleuren rood en groen. Color Binoculars maakt de rode kleuren lichter en de groene kleuren donkerder. Hierdoor is het verschil beter te zien. Sommige kleuren kunnen ook vervangen worden voor andere kleuren. Rood kan bijvoorbeeld roze worden. Natuurlijk zien de mensen niet de echte kleuren zoals anderen dat zien, maar met deze aangepaste versie is alles een stuk duidelijker zichtbaar.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Ger Baatsen

Microsoft maakt een app voor de iPhone???

afbeelding van Melanie

Kan m met NL account niet downloaden :(((