Klassieker van de dag: Pauze in de oorlogsvoering

Klassieker van de dag: Pauze in de oorlogsvoering

Jasper van Bladel 639 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.


We spreken 1910. Aan de zuidoostkust van Ierland liggen deze boten aangemeerd. Waterford. Torpedoboten , niet in actie. Bedoeld om grote oorlogsschepen te snel af te zijn. Wendbaar, vlot en niet al te groot. Dat laatste is natuurlijk relatief, de lengte was toch best aanzienlijk. 

De bemanning neemt het ervan. Een praatje, wat tabak, het lijkt pauze in de oorlogsvoering. Let vooral op de man op torpedoboot nummer 63 die een flinke slok neemt uit een voorraadvat. Of blik. Een jerrycan kan het in ieder geval niet zijn, want die bestonden nog niet in 1910. 

Het is een prachtige foto die op het goede moment gemaakt is. Esthetisch trouwens ook interessant door de ragfijne scherpte en de overvloed aan details. 

Bron: National Library of Ireland

Lees ook: Klassieker van de dag: het ziekenhuis

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper