Klassieker van de dag: Met de slee op de gletsjer

Klassieker van de dag: Met de slee op de gletsjer

Jasper van Bladel 485 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

Vier mannetjes en twee paarden in de Noorse sneeuw. Ergens tussen 1890 en 1900 moet deze foto gemaakt zijn. Eigenlijk is het geen foto, maar een met ink gemaakte lithografie op basis van het negatief van een foto. Dit proces werd veel gebruikt voor ansichtkaarten uit die tijd.

Dan even naar het tafereel. Een expeditie kan het niet zijn, er is geen bagage. Dan lijkt het meer op een soort plezieruitje. Een dagje weg, naar de gletsjer. Dikke jas aan en voor het avondeten weer thuis, dat werk. Maar of het gezellig was is weet ik niet, er lijkt wat onenigheid te zijn. De ene slee met paard wil links, de ander rechts. De man met stok op links staat wat ongeduldig te wachten, zo lijkt het.

Misschien was deze pose ook wel gewoon aangenomen voor het maken van de foto, dat kan natuurlijk ook. Nooit zullen we het weten.
 

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper