Klassieker van de dag: het vreemde vliegtuig

Klassieker van de dag: het vreemde vliegtuig

Jasper van Bladel 557 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

In het verleden zijn er heel wat vreemde vliegtuigen de lucht in gegaan. Meestal echter, hadden ze een redelijk overeenkomend basisontwerp. Een ‘kokon’ met aan de zijkant uitstekende vleugels, zoals we een vliegtuig kennen. Het toestel uit de klassieker van de dag ziet er echter heel anders uit. Deze vliegende vleugel is een Northrop YB-49, ontwikkeld kort na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn er uiteindelijk maar twee van gemaakt, maar de kennis en kunde die het bedrijf opgedaan heeft bij het ontwikkelen van deze markante jet-bommenwerper kwam jaren later van pas bij het ontwikkelen van de B2-Stealth bommenwerper. Dat toestel is wel in productie gegaan en is bij het grote publiek wel bekend door de vreemde puntvorm, gebaseerd op het idee van de YB-49. Op de foto zien we trouwens een van de eerste testvluchten van de YB-49. 

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

Lees ook: Klassieker van de dag: Republiek van de Rio Grande

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper