Klassieker van de dag: Het meisje en de olifant

Klassieker van de dag: Het meisje en de olifant

Jasper van Bladel 660 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

Honderdtien jaar geleden was het zwoegen en ploeteren. Hard werken in zwart-wit en uiteindelijk vroeg overlijden aan een vreselijke ziekte. Af en toe een verzetje was dan ook op zijn plaats. En wat is nu leuker dan naar niet alledaagse dieren kijken. Dierentuinen had je toen alleen nog niet veel. Nee, de dieren kwamen gewoon naar je toe. De menagerie was een soort reizend circus (vijftien wagens!) dat eenmaal ter plaatse uitklapte tot een groot spektakel. Leeuwen, lama’s, tijgers, olifanten en een fanfare. Het ploeterende volk kwam in grote aantallen. 

Het meisje rechts van de slurf is waarschijnlijk meegebracht door haar negentiende eeuwse ouders. Ze durfde het aan om vlakbij de Indische olifant te komen, het zal ongetwijfeld spannend zijn geweest. 

De man rechts is Edward Henry Bostock, eigenaar van de menagerie. In 1928 bracht hij een boek uit: ‘Menageries, Circuses and Theaters’.

Bron

Lees ook: Klassieker van de dag: menselijke piramide

Op de foto van vandaag zien we een uithuisplaatsing in Tullycrine, Ierland in juli 1888. Patrick McGrath werd uit huis geplaatst omdat hij weigerde huur te betalen en verliet zijn woning niet zonder slag of stoot. Hij stichtte een brand op de weg zodat de uithuisplaatsers vertraagd werden en barriceerde zijn deuren en ramen. Uiteindelijk werd er met een stormram een nieuwe ingang gemaakt en kon McGrath opgepakt worden.

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper