Klassieker van de dag: De beroemde boot

Klassieker van de dag: De beroemde boot

Jasper van Bladel 1357 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

Het is een kleine foto deze keer. Maar het achterliggende verhaal is groots. 

Deze boot hier was namelijk van Sir David Livingstone. ‘Dr Livingstone, I presume?’. Jazeker, de beroemde ontdekkingsreiziger uit de 19e eeuw. Half zuidelijk Afrika is door hem ontdekt. Dat staat toch mooi op je cv. 

Zijn vriend en medeontdekker Sir John Kirk was ook fotograaf en heeft zo onder meer de ‘Ma Robert’, zo was de boot genoemd, vastgelegd. De ‘Ma Robert’ was het schip dat Livingstone gebruikte voor zijn tweede reis over de Zambesi. Hij was onderweg van 1858 tot 1863 toen hij werd teruggeroepen naar Engeland. De boot was tot op het Nyasameer gekomen. 

Het ontdekken van zuidelijk Afrika had voor hem twee doelen. Hij was getuige van slavenhandel en wilde deze stoppen door de handel te bevorderen. Daarnaast was hij een zendeling en wilde het volk ter plaatse bekeren. 

In 1873 overleed hij tijdens een van zijn tochten. 

De foto die Kirk nam geeft ons een schitterende kijk in de geschiedenis. Overigens vind ik het ook gewoon een mooie plaat. Over de compositie is gedacht. En dan die mooi vaag weglopende ongereptheid van het 19e eeuwse Afrika. Het is allemaal prachtig.

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper