Hippies op de weg in '73

Klassieker van de dag: autoloze zondag

Fabienne Keijzer 1485 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

Klassieker

Op 6 januari 1974 was de laatste autoloze zondag in ons land. De allereerste autovrije dag was op 1 oktober 1939, deze dag werd ingevoerd door onder andere een benzinetekort in Frankrijk en Duitsland. Tussen dat jaar en 1974 zijn er regelmatig periodes geweest waarin auto’s op zon- en feestdagen de weg niet op mochten. Dit had veelal te maken met olie schaarste.
Toch probeerden mensen de regel te omzeilen. Zo werd bijvoorbeeld de paardenkoets weer volop gebruikt en gingen mensen per fiets de snelweg op. Of groepen mensen besloten te gaan picknicken op de weg! Zo ook deze groep hippies die op 4 november 1973 de weg bezetten. Die verdwaalde auto op de achtergrond zal vast een politiewagen zijn, de hulpdiensten kregen namelijk ontheffing.

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

Lees ook: Klassieker van de dag: 'What's happened to the man I married'

afbeelding van Fabienne Keijzer

FabienneKeijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanFabienne