Klassieker van de dag: Armoede in New York

Klassieker van de dag: Armoede in New York

Jasper van Bladel 556 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

In de hedendaagse wereld loopt de verhouding tussen armen en rijken soms nog steeds scheef, maar vroeger was dat nog veel en veel erger. De levensomstandigheden waren soms erbarmelijk, soms zelfs mensonterend. Deze foto is daar een goed voorbeeld van. We zien een steegje in de Lower East Side van New York ergens rond 1900. Deze mensen leven in armoede, dat is goed te zien. De steeg heeft nog het meest weg van een sloppenwijk in een derdewereldland, maar dit is gewoon New York in een tijd dat die stad toch als best welvarend begon te worden. Dit beeld geeft een interessant inzicht in hoe de verhoudingen tussen arm en rijk vroeger lagen. 

De foto is gemaakt door Jacob Riis.

Armoede in New York

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

Lees ook: Klassieker van de dag: Jaguar 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper