Kerkhof van de Koude Oorlog - Martin Roemers

Julian 1570 0
In 2009 wordt de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse muur gevierd. Martin Roemers fotografeert al jarenlang de materiële overblijfselen aan beide kanten van het ijzeren gordijn.

De val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 markeert het einde van de Koude Oorlog die kort na de Tweede Wereldoorlog begon. Het was een lange periode van gespannen verhoudingen tussen enerzijds de Verenigde Staten en West-Europa en anderzijds de Sovjet-Unie en Oost-Europa.

Overblijfselen

Wat aan deze periode van oorlogsdreiging herinnert, zijn de materiële overblijfselen en de verlaten landschappen aan beide kanten van het IJzeren Gordijn. Na de val van de Berlijnse muur zijn de oude bunkers, kazernes, wapens, vliegvelden, muurdecoraties, wachttorens, oefenterreinen en kernwapen­opslagplaatsen nutteloos geworden en in verval geraakt.

Martin Roemers legt sinds jaren deze herinneringen aan een voorbij tijdperk op indringende wijze vast. De foto’s zijn gemaakt in onder meer Duitsland, Nederland, Engeland, Rusland, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Letland en Litouwen. De serie van vijftig foto’s is vanaf 24 april te zien in het legermuseum in Delft.

Martin Roemers (1962) studeerde fotografie aan de Kunstacademie in Enschede en werd mede bekend door zijn portretten van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. In 2006 ontving hij de 2e prijs bij World Press Photo in de categorie Portrait stories. De fotoseries van Martin Roemers gaan vaak over de gevolgen van oorlogen en conflicten. Zijn werk is wereldwijd geëxposeerd en onder andere opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum, de Kunsthal, het Haus der Geschichte (Bonn), het Industriemuseum Sachsen en het Legermuseum.

Martin Roemers in DIGIFOTO Pro Magazine 1/2009

Wil je meer te weten komen over de werkwijze en de foto's van Martin Roemers? In editie 1/2009 van DIGIFOTO Pro Magazine spreken we met de succesvolle documentairefotograaf over zijn inspiratie­bronnen en plan van aanpak.


Duitsland - Russische bom
Foto: Martin Roemers


Rusland - Legertrucks
Foto: Martin Roemers