Kenko komt met variabel ND-filter

jesse kraal 3361 1
Kenko-Tokina introduceert de NDX, een variabel ND-filter met een bereik van ND2,5 tot ND1000. Het filter komt op de markt in 77mm en 82mm-uitvoeringen.

Een ND-filter, ook wel grijsfilter genoemd, gebruik je om langere sluitertijden te verkrijgen, zonder daarbij je diafragma te hoeven veranderen. Vooral voor filmen biedt dit uitkomst, je wilt niet altijd vast zitten aan snelle sluitertijden of kleine diafragma's. Ook voor fotografen zijn er voordelen te vinden voor een variabel ND-filter: zo hoef je niet van filter te wisselen.

De Kenko NDX heeft een traploos in te stellen bereik van ND2,5 tot ND1000, wat effectief een lichtverlies van ongeveer 1,3 tot 10 stopsĀ betekent. Op brandpunten van 28mm en wijder kan het voor vignettering filter zorgen.

Het variabel ND-filter is te krijgen met schroefdraad in een diameter van 77mm en 82mm, met prijzen van respectievelijk zo'n 500 en 600 euro. Volgens de Japanse Kenko-Tokina website staat de introductie gepland voor 26 augustus.

Kenko NDX

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van arnold_w

500 en 600 euro ??? (U bedoeld waarschijnlijk 50 en 60 euro)
Ik heb een vergelijkbaar filter, de Light Craft Fader ND en kost in 77mm ca 100,=