Keert Konica-Minolta terug?

Keert Konica-Minolta terug op de fotografiemarkt?

jesse kraal 2480 1
Op het Japanse blog Egami is een patent verschenen van twee standaardzooms voor micro four thirds. Op zich niet bijzonder, totdat je ziet dat het patent is ingediend door Konica-Minolta. Dit merk nam zes jaar geleden afscheid van de fotografiemarkt, de dslr-tak ging naar Sony.

Hoewel veel mensen de naam Konica-Minolta kennen, is het merk slechts drie jaar actief geweest op de fotografiemarkt. In 2003 fuseren Konica en Minolta, beiden met een lange geschiedenis in de fotografie, maar al in 2006 stopt het bedrijf weer met camera's en objectieven. De camera-tak wordt aan Sony verkocht, die nog altijd voortbouwen op de vatting en techniek van Konica-Minolta.

Leitz MinoltaOok voor 2003 hebben beide merken veel ervaring opgedaan met het maken van objectieven. Zo werkte Minolta samen met Leica, wat onder andere resulteerde in de Leica/Minolta CL en een aantal Minolta-ontwerpen uitgevoerd als Leica R-objectief. Konica maakte vooral faam met de Hexar's, zowel de Hexar AF met de vaste 35mm f/2.0 als de losse Hexonon-objectieven met Leica M-vatting voor de Hexar RF.

Hoewel het bedrijf is verdwenen van de fotografiemarkt, maakt Konica-Minolta nog altijd optische toepassingen voor de industrie. Er lopen binnen het bedrijf waarschijnlijk nog voldoende knappe koppen met verstand van optische technologie rond. Een terugkeer op de markt als objectieven-fabrikant lijkt daardoor niet ondenkbaar.

Patent

In het patent zien we twee ontwerpen, voor een 12-42mm en 14-42mm. Afgaande op de tekeningen beschikken de ontwerpen over optische stabilisatie. Dat zal bij een eventuele terugkeer van Konica-Minolta vooral goed nieuws zijn voor Panasonic-gebruikers, aangezien de mft-camera's van Olympus al stabilisatie in de body hebben. In september 2012 verscheen overigens ook al een patent voor een mft-objectief, toen ging het om een 43mm f/1.4

Mocht Konica-Minolta terugkeren als objectievenfabrikant, dan is zo'n 'unieke' 43mm f/1.4 logischer dan een 12-42mm of 14-42mm. Dergelijke objectieven zijn meestal kit-objectieven die samen met een camerabody worden verkocht. Wellicht heeft Konica-Minolta ook weer plannen om camera's te maken? Officieel is het merk nog niet toegetreden tot de micro four thirds-standaard, maar wellicht wordt een bekendmaking daarvan stilgehouden tot de introductie van eventuele camera's en of objectieven.

Konica_Minolta Patent

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Matt H. Imaging

Ben benieuwd. Zou voor het mft systeem een goede zaak zijn als er een goede lensleverancier bij zou komen.