Kaveh Golestan 1950-2003: Fotograaf in Iran

Redactie 900 0
De oorlog tussen Iran en Irak, de Koerdische vrijheidsstrijd en de Iraanse revolutie. Kaveh Golehstan documenteerde al deze politieke gebeurtenissen. Kunsthal Rotterdam presenteert een selectie zwart-wit foto's uit zijn archief.

Golestan, ook wel de Iraanse Robert Capa genoemd, schrok met zijn camera nergens voor terug. In internationale kranten en tijdschriften schiepen Golestans confronterende beelden een beeld van de harde werkelijkheid van zijn geboorteland Iran. Vaak zijn de foto's gemaakt tijdens de strijd of kort daarna.

Tijdens de Iraanse Revolutie (1978-80) stond Golestan met zijn camera tussen brandende auto's, het leger van de Sjah en demonstranten die met stenen gooien. Het geweld vond vlakbij de fotograaf plaats.

Temidden van politieke oproer maakte Golestan portretten van door het regime onderdrukte bevolkings­groepen als  prostituees, arbeiders en verstandelijk beperkte kinderen. Golestans onverschrokkenheid kost hem in 2003 het leven als hij op een landmijn stapt.

Bij de expositie verschijnt de Engelstalige publicatie Kaveh Golestan 1950- 2003, Recording the Truth in Iran door Hatje Cantz. De redactie van het boek was in handen van Hengameh Golestan en Malu Halasa.


Foto: Kaveh Golestan

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie