Kamra-e-faoree: Traditionele Afghaanse platencamera

Jasper van Bladel 2824 1
Hier in Nederland gaan we voor een pasfoto even naar de fotowinkel. In Afghanistan gaat dat anders. Sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw gaan Afghanen daarvoor naar de straatfotografen met hun houten platencamera, de 'Kamra-e-faoree'.

Die grote houten platencamera op statief is een mobiele fotostudio, camera en doka ineen. Hij wordt sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt en generaties Afghanen zijn door de 'straatfotografen' vastgelegd.


Straatfotograaf Qalam Nabi aan het werk

Kennis van zaken

Door lange ervaring weten de fotografen er relatief snel een foto mee te maken. Het concept is heel eenvoudig, maar vereist routine en kennis van zaken. Het maken van de foto gebeurt door de lensdop er een tijdje af te halen. Hoe lang de film blootgesteld wordt aan het licht bepaalt de fotograaf op gevoel.


Qalam Nabi belicht de film door de lensdop enkele seconden weg te halen

Op de tast

Daarna wordt de foto meteen ontwikkeld. Dat gebeurt ook in de camera, waarbij de fotograaf zijn armen door een flexibele zwarte buis naar binnen werkt om zo op de tast en via een kijkgaatje in de bovenzijde het ontwikkelproces te doorlopen. Het negatief dat ontstaat wordt vervolgens via dezelfde procedure nogmaals gefotografeerd om tot een positief beeld te komen.

Steeds minder

Het aantal fotografen dat met de 'Kamra-e-faoree' fotografeert neemt af, in de hoofdstad Kabul zijn er bijvoorbeeld nog maar twee van deze fotografen overgebleven. Waarschijnlijk zal deze vorm van fotografie in de toekomst dan ook verdwijnen.


Het eindresultaat, dat nog even op maat geknipt moet worden, komt uit de camera

Afghan Box Camera Project

Lukas Birk en Sean Foley zijn in de zomer van 2011 zijn gestart met het 'Afghan Box Camera Project.' Met dit project willen ze de rest van de wereld kennis laten maken met deze bijzondere vorm van fotografie. Onderstaand filmpje is onderdeel van het project. We zien fotograaf Qalam Nabi aan het werk. Fotograferen met de 'Kamra-e-faoree' is zijn vak, net zoals het vroeger het vak was van zijn vader.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Frank Brouwer

Direct werken op fotopapier is fijn! Ik doe het nog regelmatig

http://youtu.be/Tb1cdt0SsPE