Kamera Express en Foka gaan samen verder

Kamera Express en Foka gaan samen verder

Jasper van Bladel 9512 17
Je hoort het niet vaak, dat twee concurrerende bedrijven samen optrekken. Toch gaan Kamera Express en de Rotterdamse fotozaak Foka samen de toekomst in.

Zowel Kamera Express als Foka zijn bekende namen. Kamera Express bestaat inmiddels meer dan twintig jaar en opereert met fysieke winkels in Nederland en België, maar ook via het internet. Terwijl Foka vooral in de regio Rotterdam bekend is. Deze foto- en videozaak bestaat al meer dan negentig jaar en is een gerespecteerd instituut in die regio. Naast foto- en videoapparatuur kun je overigens ook voor televisie en audio bij ze terecht.

Door samen te gaan is voordeel te behalen voor beide partijen. Allereerst kan natuurlijk gedeeld worden in expertise, maar ook achter de schermen kan efficiënter gewerkt worden. Zo worden marketing, inkoop, logistiek, klantenservice en administratie samengevoegd. De twee bedrijven houden voor nu wel hun eigen identiteit.

De voordelen die met het samengaan van de twee bedrijven behaald worden, zullen volgens hen ingezet worden om meer inspiratie, beleving en een betere service te bieden. De samenwerking is dan ook niet uit nood geboren, maar beide bedrijven zien dat een gezamenlijke toekomst meer mogelijkheden biedt.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anoniem

Misschien gaat dan eens de kwaliteit omhoog van Kamera Express... Deze lui beloven je terug te mailen maar je krijgt nooit antwoord. En ik blijk geen uitzondering. Ik hoor het van meerdere mensen. Ook hun winkel voorraad is om te huilen.

afbeelding van Anne

Ik krijg juist altijd zeer snel een reactie. Prima service en de winkels in Arnhem: ze kennen je, weten welke apparatuur je hebt en ze zijn altijd vriendelijk!

afbeelding van Anne

Ik krijg juist altijd zeer snel een reactie. Prima service en de winkels in Arnhem: ze kennen je, weten welke apparatuur je hebt en ze zijn altijd vriendelijk!

afbeelding van Huib

Nu he been we nog 1 fotowinkel in Rotterdam
Ale the zaak

afbeelding van Huib

Nu hebben we nog 1 fotozaak in Rotterdam
Dit is geen goed zaak voor de foto liefhebber

afbeelding van Gerard Besloten

Calumet aan de Gordelweg 155 in Rotterdam.

afbeelding van RHBoks

Calumet is zeker een goed alternatief maar helaas niet voor elk merk, ze hebben een beperkt assortiment. Tot een aantal jaren geleden hadden we Capi-lux vak aan de Abraham van stolkweg die zowel de prof als amateurs uitstekend bediende. Geen vraag was te gek.

Bovendien waren de prijzen zeer scherp bij Capi-lux vak en de adviezen waren proffesioneel en geode service.

Calumet is ook dus goed maar bediend dus niet alle merken of beperkt (Phase-one, Alpha, Leica, Leaf etc).

afbeelding van Gerard Besloten

Calumet aan de Gordelweg 155 in Rotterdam.

afbeelding van Keesvandongen

Wel eerst al het oudepersoneel geloost

afbeelding van Anoniem

Hopelijk bieden ze een betere service dan konijnenberg Turnhout!!!!
Daar is het pas echt een ramp de na service.

afbeelding van L Timmermans

Nog minder concurrentie dus de klanten gaan dit betalen.
Ik heb toch al het idee dat ze naar elkaar kijken, er zit geen verschil in de zogenaamde aanbiedingen van body's en lenzen.
Overigens Kamera Express geeft snel reacties op vragen via de e mail.

afbeelding van pietnicolaas

Ik hoop dat het beter wordt. Bij Kamera Express lopen er die je maar wat proberen aan te smeren. Ze zijn wel vriendelijk.

afbeelding van CaKefoto

Eerst de top zaak van Klein in Barendrecht dicht, viel mij wel op dat de bediening van Kamera-express beter werd. Maar nu die samen gaat werken met die flut foka ga ik nog liever vanuit Rotterdam naar Uden. Bij Foka koop ik nog geen batterij meer

afbeelding van huib

sommige vinden die zaak fijn de andere die andere zaak
dus zullen we ophouden om zaken afbreken
zelf ben je ook niet altijd top de ene keer doe je het zo en de ander keer zo
waar het omgaat dat er geen concurentie meer is
overal de zelfde service en prijs slecht voor ons
en de zelfe visie over de produkten die ze verkopen

afbeelding van RHBoks

Het gaat id niet om de zaken en ik ben best tevreden over beiden ze vulde elkaar aan en als ik iets nodig had wat ze niet hebben week ik uit naar Capi-lux of nu Eyes on media.
Concurrentie komt nu steeds meer van online bedrijven die ook Nikon D801, D5 etc aanbieden of Canon en zelfs Hasselblad. De zaken overleven door fusie en iets hogere prijs maar hopelijk daarvoor wel service en advies indien nodig.

afbeelding van Rob Belterman

Dit stond in het AD van 13 januari:
De befaamde Rotterdamse fotozaak Foka is overgenomen door Jeroen Klein, bekend van de gelijknamige elektronicaketen. ,,Het blijven aparte zaken,'' bezweert Klein.
,,Foka is een veel te sterk merk om op te laten gaan in een ander winkelconcept.'' Klein kan zich wel voorstellen dat 'bepaalde partijen' gezamenlijk worden ingekocht. ,,Verder blijft alles gescheiden. Van uitwisseling van personeel zal geen sprake zijn, want iedere winkel heeft zijn eigen specialisten. Vooralsnog bestaat de samenwerking alleen uit kennisuitwisseling.''

Klein, eerder commercieel directeur bij het gelijknamige familiebedrijf uit Barendrecht, heeft het meerderheidsbelang in Foka op persoonlijke titel verworven. ,,Het is een bedrijf waarvoor ik altijd bewondering heb gehad. Het bestaat sinds 1924 op de hoek van de Oostzeedijk en de Admiraliteitsstraat en is een snoepwinkel voor fotoliefhebbers.''

en dit in het AD van 19 februari:
Kamera Express neemt de vijf grote vestigingen van het failliete Rotterdamse familiebedrijf Foto Klein over. In de regio Rotterdam gaat het alleen om Klein XL op industrieterrein Dierenstein in Barendrecht. De andere filialen staan in Utrecht, Breda, Eindhoven en Den Bosch.

We nemen van al die winkels de inventaris en voorraden over
Ben Cornelisse
Algemeen directeur Ben Cornelisse van Kamera Express, dat hoofdkantoor houdt in Capelle aan den IJssel, ziet de overname als 'een mooie aanvulling'. ,,Tegelijk is het een grote stap voor ons, aangezien wij acht vestigingen in de Randstad hebben. We worden dus bijna dubbel zo groot.''

Allemaal één pot nat dus.......

afbeelding van RHBoks

Ik feliciteer beiden zaken met deze beslissing, al jaren koop ik mijn materialen bij deze zaken. Maar ook bij Capi-Lux vak Rotterdam wat niet meer bestaat. Ik hoop dat de fusie wel betekent dat er meer aanbod zal zijn in het prof segment (cq ondersteuning en advise) merken zoals leaf, pase one ontbreken maar merken zoals haselblad en leica zijn weer wel aanwezig. Kans om de prof, gevorderde amateur en amateur alle 3 te bedienen.