Kadir van Lohuizen nieuwe Nikon-ambassadeur

Kadir van Lohuizen nieuwe Nikon-ambassadeur

Redactie DIGIFO... 1286 0
Nikon Europe heeft hun ambassadeursprogramma uitgebreid met Kadir van Lohuizen. Deze Nederlandse fotojournalist met bijna dertig jaar ervaring heeft over de hele wereld verslag gedaan van conflictgebieden.

Lohuizen is sinds 1988 fotojournalist en heeft onder meer verslag gedaan van de Palestijnse opstand en de gevolgen van de rijzende zeespiegel. Ook maakte hij in 2011 en 2012 een reis van 40 weken langs de Pan-American Highway.

Verhaal

Kadir heeft een drang om een verhaal te vertellen en hierbij de emotie zo goed mogelijk over te brengen. "Een camera is een verlengde van je oog, dus ik probeer altijd precies te laten zien wat ik zie, in plaats van afhankelijk te zijn van technische trucjes."

Zelf is Kadir het meest trots op zijn werk dat de grootste impact heeft, zoals zijn reportage over de internationale diamanthandel. Hiervoor ging hij het hele proces van de diamanthandel langs. Van de arme mijnwerkers tot aan de chique winkels in de Verenigde Staten en Europa waar de diamanten worden verkocht. Met de expositie die hij hierover maakte, ging hij terug naar de landen waar hij voor dit project was geweest, om de foto's te laten zien aan deĀ  mijnwerkers en zo het project helemaal af te sluiten. Met dit project wist Kadir zelfs een World Press Photo-award in de wacht te slepen.

Kadir Lohuizen Zeespiegel

NOOR

Naast fotograaf is Kadir Lohuizen medeoprichter van NOOR, een collectieve groep fotografen en documentairemakers die zich bezighouden met het onafhankelijk belichten van misstanden over de hele wereld. Lohuizen werkt al 33 jaar met Nikon-camera's en gebruikte ze al voordat hij een professionele fotograaf werd. Lohuizen laat weten vereerd te zijn om deel uit te maken van het Europese ambassadeursprogramma en hoopt dat hij hierdoor de kans krijgt om een nog grotere impact te maken met zijn foto's.

Kadir heeft dit jaar meerdere projecten in de planning staan en kijkt ernaar uit om andere fotografen te inspireren zich buiten hun comfortzone te begeven.

Om meer van zijn werk te zien, kun je een kijkje nemen op zijn website, of op zijn NOOR-profiel.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie