Kadir van Lohuizen geeft les aan Turkse fotografen

Julian 592 0
Press Now heeft in samenwerking met fotografencollectief NOOR de documentaire­fotograaf Kadir van Lohuizen uitgezonden naar Turkije. Van 17 tot 23 december geeft hij in Istanbul les aan lokale fotojournalisten.

Van Lohuizen is momentaal aanwezig op de Academy of Photography in Istanbul. Tijdens zijn uitzending, in opdracht van Press Now, deelt hij zijn uitgebreide ervaring met het maken van documentairefotografie in conflictsituaties en onder moeilijke omstandigheden.
 
In maart 2009 is de eerste onafhankelijke Academy of Photography van Turkije opgericht door de Turkse fotografen Yücel Tunca en Pelin Durta?. Press Now ondersteunt de academie financieel en zendt trainers en consultants uit. Kadir van Lohuizen is de eerste fotograaf die wordt uitgezonden door Press Now naar Istanbul.

Fotojournalisten in Turkije werken onder moeilijke omstandigheden. Niet alleen worden ze vaak tijdens hun werk aangevallen door demonstranten en politie, ook worden er juridische middelen gebruikt om hun werk te belemmeren.

Door gebrekkige faciliteiten hebben fotojournalisten weinig kansen om hun talenten verder te ontwikkelen en om controversieel werk te publiceren en te verkopen. De Academy of Photography wil daar verandering in brengen.

De doelstellig van de academie is om fotojournalisten en documentairefotografen te ondersteunen door hen niet alleen technische vakken aan te bieden maar ook trainingen met betrekking tot de internationale beroepspraktijk. Voordat de academie was opgericht, waren er in Turkije geen instituten met een internationale oriëntatie die training gaven op het gebied van fotojournalistiek en documentairefotografie.