Kadir van Lohuizen begint multimediaal project

Redactie 769 0
Kadir van Lohuizen keert zijn rug naar traditionele fotoverslaggeving en stort zich in een enorm multimediaproject. In Vía PanAm doet hij verslag van de migratiestromen in en tussen Noord- en Zuid-Amerika. Met crowdfunding vraagt hij de hulp van het publiek.

Waarom migreren mensen? Waarnaar zijn ze opzoek en wat vinden ze? Dat zijn de vragen die centraal staan in het nieuwe en multimediale project van Kadir. Om een antwoord te krijgen reist de fotograaf 28.000 kilometer langs migranten in Noord- en Zuid-Amerika.

Nieuwe fotojournalistiek

Dit keer geen aankondiging van een tentoonstelling die je in een galerij kunt bezoeken: Kadirs werk vind je online. De fotograaf neemt namelijk afstand van de traditionele fotojournalistiek en richt zich op een groot multimediaal project. Naast zijn camera’s, is hij daarom uitgerust met een audioapparaat en een scherpe pen.

Voor Kadir is het een publicatievorm waarmee hij zich staande probeert te houden in de uitstervende fotojournalistiek. ‘De budgetten krimpen, prioriteiten worden verlegd en voor diepgravende journalistiek is geen geld meer. Ik besefte dat ik meer moest doen dan alleen fotograferen, wilde ik mijn hoofd boven water houden.’

App

De foto's, video's, audio-opnames en blogs zijn naar mate het project vordert te vinden op de speciale project-website. Ook verschijnt er in mei een app voor de iPhone en iPad, waarmee je op de hoogte blijft van Kadirs ervaringen. De precieze datum en prijs zijn nog niet bekend.

Crowdfunding

Om aandacht te vergaren en geld te genereren zet Kadir allerlei manieren in. Dat moet ook wel, want de financiële druk is zwaar als je als fotograaf een jaar op reis bent en niet beschikbaar  voor andere opdrachten. Door zijn project op crowdfundingsite Emphas.is te lanceren, vraagt hij het publiek om hulp. Doneren kan vanaf 10 dollar. Als tegenprestatie kun je hem dan volgen in de speciale ‘Making of'-zone’. Doneer je meer geld, dan krijg je meer privileges, van prints tot een complete presentatie.

Interview

Meer weten over het project? In de komende editie lees je een uitgebreid interview met de fotograaf. DIGIFOTO Pro 1.2011 ligt eind april in de kiosk.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie