Kaartlezers onder de loep

Redactie 925 0
Flash-kaartlezers/-schrijvers voor opslagmedia worden met digitale fotografie steeds populairder. Hoe presteren ze?

Op geheugenkaartjes en -kaartlezers moet u kunnen vertrouwen, maar in de praktijk laten zij u regelmatig in de steek. Dit blijkt na uitgebreide proeven in het winmagazine-testlab.


In aanloop naar de publicatie van wm5/2003 op 7 november 2003 namen tientallen geheugenkaartjes van 128 megabyte en meer massaal bezit van vele digitale camera's en drie USB2-kaartlezers: van Sweex, Lexar en PNY. De snelheidsscores van de geheugenkaartjes zijn regelmatig dramatisch slecht. In alle gevallen wordt de beloofde opslagruimte in megabytes niet gehaald. Uitschieter is een 'snelle' 512 MB Compact Flash-geheugenkaart (48 speed) van Transcend, die maar liefst 245 megabyte verlies kent.

Knoeien
Voedsel voor de geest?
winmagazine 5/2003 ligt 7 november op uw deurmat of in de kiosk. Met een uitgebreide test van de zes belangrijkste typen geheugenkaarten voor digitale camera's (en handcomputers) van vijf fabrikanten tegen elkaar afgezet. Hoe gedragen de kaarten zich in de verschillende geheugenkaartlezers? Is Ultra of Optima echt sneller? En hoe zit het met USB1- en USB2-poorten? Let op uw postbus, uw deurmat of het schap winmagazines van uw kiosk.

Ook met de 'multicard'-geheugenkaartlezers blijft het knoeien. Van de geteste exemplaren is de Lexar Media USB 2.0 Multi-Card Reader doorgaans de snelste (6 tot 40 seconden sneller dan de andere twee) in een USB1-poort, maar het apparaat weigert vaak dienst bij de test in een USB 2-poort. De PNY Flash Reader Writer USB 2.0 6-in-1 is doorgaans een prima apparaat, maar u moet de geheugenkaart soms erg stevig aandrukken. De Sweex Externe Cardreader USB 2.0 is niet de snelste, maar wel de betrouwbaarste kaartlezer van de drie. Alleen kunt u daarin, evenals bij de PNY-lezer, geen xD-kaarten stoppen. Daarvoor bent u aangewezen op het Lexar-apparaat.

Conclusie


Een eenduidig advies voor de aanschaf van een geheugenkaartlezer is niet te geven. Gelet op prijs en betrouwbaarheid verdient de Sweex Externe Cardreader USB 2.0 (luxe versie) het predikaat winfavoriet.

Lees ook over de geheugenkaartes in Geheugenkaartjes onbetrouwbaar
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie