JPGmini belooft kleiner bestandsformaat

jesse kraal 2727 3
Een verbeterd algoritme zou in staat moeten zijn om jpg-bestanden verder te verkleinen dan de huidige compressiemethoden, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Op hun website nodigen de makers je uit JPGmini te proberen, wij deden alvast een test.

JPGmini is een product van een jong bedrijf uit Tel-Aviv, Israël. Een nieuw algoritme dat rekening houdt met details die voor het oog zichtbaar zijn, moet zorgen voor kleinere bestanden bij een gelijkblijvende kwaliteit.

Kleinere afbeeldingensbestanden op je website betekent ook minder dataverkeer. Dit klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Om mensen te overtuigen van JPGmini nodigen de makers je uit het zelf te proberen. Hieronder zie je onze eerste resultaten.

Test

We beginnen met een foto die is opgeslagen in de hoogst mogelijke kwaliteit (10 uit 10). Deze heeft een formaat van 211 KB waarvan na compressie met JPGmini slechts 49 KB overblijft. Dat lijkt indrukwekkend, maar is deze compressiemethode dan ook echt beter dan de methodes die we al kennen?

jpgmini
Originele jpg, kwaliteit 10: 211,10 KB

jpgmini
Originele jpg na compressie met JPGmini: 49,12 KB

Dat blijkt tegen te vallen. Om dit te testen hebben we het originele bestand zelf opgeslagen als 'gewone' jpg met kwaliteit 8 (uit 10). De foto 'weegt' nu 46 KB, kleiner dan het eerste resultaat van JPGmini dus. Op pixelniveau zien we kleine verschillen maar deze vertalen zich niet naar een zichtbaar kwaliteitsverschil.

jpgmini
Originele jpg met conventionele compressie, kwaliteit 8: 46,26 KB

Kan JPGmini deze laatste afbeelding nog kleiner maken? Niet echt, slechts een paar Kilobyte weet de nieuwe algoritme van het formaat af te snoepen. De afname in kwaliteit is bovendien groter dan die in formaat, er is een duidelijk verschil in kwaliteit tussen de laatste twee foto's. 

jpgmini
Gecomprimeerde jpg (kwaliteit 8) verkleind met JPGmini: 44,37 KB

Volgens de makers van JPGmini neemt het effect toe als de afmetingen van de foto groter zijn. Dat blijkt ook het geval: bij een 10-megapixel jpg-bestand, opgeslagen in kwaliteit 8, geeft JPGmini een twintig procent kleiner bestand zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Helaas zullen maar weinig van ons dergelijke grote bestanden op hun website zetten en dat maakt JPGmini maar beperkt bruikbaar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van wimfo.nl

de onderste twee afbeeldingen zijn niet zichtbaar

afbeelding van jesse kraal

Ze zijn weer werkend, sorry voor het ongemak.

afbeelding van Pascal de Bruijn

Het lijkt er sterk op, alsof ze de JPEG hercomprimeren met beide horizontale en vertikale subsampling, kwaliteit 77 (libjpeg), en smoothing 0.20, met "optimization" aan.

Je ziet namelijk een subtiel verlies van detail veroorzaakt door o.a. de smoothing parameter.

Kortom ik twijfel eraan dat er sprake is van een speciaal algorithme.

Het lijkt meer een kwestie van slim gekozen parameters op de standaard JPEG compressie.