JPEG XR mogelijk oplossing voor langere serieopnamen

Redactie 634 0
Spiegelreflexen in het goedkope segment en vooral compactcamera’s hebben meestal geen groot buffergeheugen. Het JPEG XR formaat kan uitkomst bieden om toch langdurige serieopnamen te maken in hoge kwaliteit.

Door meerdere beelden per seconde te schieten in RAW formaat loopt de geheugenbuffer snel vol. De nieuwe Canon EOS 450D houdt het na 6 RAW foto’s al voor gezien. In JPEG formaat houdt de camera het met plaats voor 53 foto’s in de buffer aanzienlijk langer vol. JPEG bestanden bevatten dan ook een stuk minder informatie als RAW bestanden.

JPEG XR
Een oplossing zou het nieuwe JPEG XR formaat kunnen zijn. De toevoeging ‘XR’ staat voor “extended range”, deze bestanden bevatten meer informatie als gewone JPEG bestanden, maar nemen niet zoveel plaats in als ruwe data. JPEG XR zal het RAW formaat nooit echt vervangen, het blijft een vorm van compressie, maar het kan wel een mooie tussenweg vormen om toch langdurige serieopnamen te kunnen maken van hoge kwaliteit.

Canon & Casio
Onder andere Chuck Westfall van Canon en Scott Nelson van Casio noemen deze techniek een goed compromis tussen snelheid en beeldkwaliteit. Het kan nog wel even duren voor we ondersteuning voor het JPEG XR formaat ook echt in camera’s te zien krijgen. Het nieuwe formaat moet eerst aan een commissie worden voorgelegd om als ISO standaard aangemerkt te kunnen worden.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie