Joris den Blaauwen – Kapsalon!

Redactie 2326 0
Volgens fotograaf Joris den Blaauwen zijn snacks het belangrijkste bindmiddel in een multiculturele stad als Rotterdam. Welke snack dan ook, op elke straathoek valt er wel een snelle hap naar binnen te werken. Joris legde dit allemaal vast voor zijn serie Kapsalon!

Wie op een willekeurig tijdstip door het centrum van Rotterdam loopt, ziet overal etende mensen. Het lijkt ook alsof er steeds meer eetgelegenheden bij komen. Historisch Museum Rotterdam gaf fotograaf Joris den Blaauwen (1973) opdracht te onderzoeken waar, wat en hoe Rotterdammers eten als ze niet thuis of in een chic restaurant zijn en welke gevolgen dit heeft voor het straatbeeld. 

Rotterdam

De fotograaf zwierf maanden door de stad met zijn camera. Hij bezocht hamburgerketens, snackbars, markten, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, feesten en festivals. Hij legde vast hoe zeer de traditionele snackcultuur is veranderd door de opkomst van de multiculturele samenleving. Het patatje mét bestaat nog steeds, maar anno 2011 zijn hapjes uit alle werelddelen op straat te koop. 

Kapsalon

Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een Rotterdamse vinding die bestaat uit een mix van vlees, patat, kaas, sauzen en salade. De calorierijke kapsalon is inmiddels begonnen aan een stormachtige zegetocht door de rest van Nederland.

Foto's © Joris den Blaauwen

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie