Winnaars World Press Photo 2013

John Stanmeyer wint World Press Photo 2013

Julian 3984 0
De World Press Photo van het jaar 2013 is gewonnen door de Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer met een foto van Afrikaanse migranten. Ook is er Nederlands succes: Carla Kogelman wint de eerste prijs in de categorie

John Stanmeyer wint de 57e editie van de prestigieuze prijs met een foto die hij maakte in opdracht van National Geographic, van Afrikaanse migranten die hun telefoon in de luchten houden en hopen een goedkoop netwerk van buurland Somalië op te vangen om met hun familie over de grens te kunnen bellen.

Met de foto wint Stanmeyer ook de eerste prijs in de categorie Contemporary Issues. Het levert hem een geldbedrag van 10.000 euro op en een professionele Canon-dslr.

World Press Photo 2013
Foto: John Stanmeyer © World Press Photo / National Geographic

Juryoordeel

Susan Linfield, jurylid uit de VS heeft het volgende te zeggen over de foto: 'Wat we zoeken in de winnende foto is dezelfde kwaliteit als waar je naar op zoek zou zijn in een goede film of goede literatuur [...] Veel foto's van migranten tonen ze als zielig, deze foto zet ze waardig neer.' David Guttenfielder (VS) voegt toe: 'De foto is als een boodschap in een fles. Het is er één die bij ons zal blijven. Mensen zullen hun eigen levenservaringen ermee vergelijken als ze voor deze foto staan.'

John Stanmeyer

Stanmeyer (1964) is een Amerikaanse fotojournalist en een van de oprichters van fotoagentschap VII. Hij werkt onder andere voor TIME Magazine en National Geographic. De afgelopen elf jaar concentreerde hij zich met name op politiek en mensenrechten in Azie en in het Midden-Oosten. De afgelopen tijd staat zijn werk ook regelmatig in het teken van het milieu en duurzaamheid.

De fotograaf ontving vele onderscheidingen, zoals de Robert Capa Award, Magazine Photographer of the Year en diverse prijzen in eerdere edities van de World Press Photo-competitie. Zijn werk is te bekijken op zijn website, op Instagram en op Facebook.

Nederlands succes: Carla Kogelman

Ook is er dit jaar Nederlands succes. Carla Kogelman wint de eerste prijs in de categorie 'Observed Portraits' met haar serie 'Ich bin Waldviertel', over twee zusjes die in het afgelegen Merkenbrechts in Oostenrijk wonen. Het levert haar een geldbedrag van 1500 euro op. Carla Kogelman won in juli vorig jaar met het zelfde werk SO 2013, de prijs die de PANL Awards opvolgde.

Carla Kogelman
Foto © Carla Kogelman / World Press Photo

Overige winnaars

In de negen verschillende categoriën werden 53 prijzen uitgereikt aan fotografen van 25 verschillende nationaliteiten. Een overzicht van alle winnende foto's is te bekijken op de website van World Press Photo.

World Press Photo 2013 in cijfers

5754 fotografen zonden samen 98.671 beelden in. Iets minder dan de 103.000 foto's die bij de vorige editie werden ingestuurd. Wel deden dit keer meer fotografen mee aan de wedstrijd.

Expositie

Vanaf 18 april zijn de winnende foto's en series te zien in een expositie in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling reist daarna de hele wereld over, meer dan 100 steden in 45 landen worden aangedaan.