Johan van der Keuken - Beeldverhalen

Julian 1648 0
Met de expositie Beeldverhalen willen de samenstellers licht werpen op de werkwijze van Johan van der Keuken. Hiervoor is nooit eerder getoond werk geselecteerd en ook worden er films van de fotograaf vertoond.

Eén van de beroemdste foto’s van Johan van der Keuken (1938-2001) is een dansscene op het Ile St. Louis te Parijs, gefotografeerd tijdens de viering van ‘Quatorze Juillet’ in 1958. Deze foto werd voor het eerst gepubliceerd in het boek Paris mortel (1964). In het archief van Van der Keuken bevonden zich nog 32 andere negatieven genomen op dezelfde dag en - plek. Deze nog nooit eerder gepubliceerde foto’s vormen de kern van de tentoonstelling ‘Johan van der Keuken – Beeldverhalen’.

Danszaal

Een weloverwogen selectie beelden van die dag moet inzicht geven in de manier waarop de fotograaf werkte en hoe hij uiteindelijk koos voor dat ene bekende beeld. De monumentale Fodorzaal van Foam wordt speciaal aangepast om de sfeer te creëren van een danszaal, waar de beelden van Van der Keuken om de bezoekers heen lijken te dansen.

Quatorze Juillet, Paris, 1958 © Johan van der Keuken

Beeldverhaal

Vanaf het begin van zijn carrière was Johan van der Keuken, toen nog in de eerste plaats fotograaf, geïnteresseerd in het zichtbaar maken van beweging in stilstaande beelden. Hij experimenteerde met reeksen foto’s, die hij zodanig aan elkaar verbond dat er een ‘beeldverhaal’ ontstond. Ook koppelde hij bewogen, onscherpe foto’s aan stilstaande, scherpe beelden. Zo ontdekte hij hoe een ‘montage’ van foto’s de beweging die in de beelden zit kan versnellen of er een andere betekenis aan kan geven.

Quatorze Juillet, Paris, 1958 © Johan van der Keuken

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Johan van der Keuken - Quatorze Juillet. Het Japans gebonden boek, aanleiding voor de tentoonstelling, bevat nooit eerder gepubliceerde foto’s uit de vroege periode van de fotograaf/filmer en kost 30 euro.


Quatorze Juillet, Paris, 1958 © Johan van der Keuken