Jocelyn Lee - Eerlijk, realistisch en naakt

charlottelipic 3790 2
Landschappen en portretten, veelal naakt, waarin eerlijkheid en realisme voorop staan, kenmerken het werk van Jocelyn Lee. Haar eerste solo-expositie in Europa opent zaterdag 10 maart in de Flatland Gallery in Utrecht.

Voor de opening tussen 16:00 en 18:00 uur vliegt Jocelyn, die in 2000 het Guggenheim Fellowship ontving voor haar werk, vanuit Amerika naar Nederland.

Afscheid

De tentoonstelling vormt een overzicht van de diverse fotoseries van Jocelyn, dat moeilijk in een categorie te plaatsen is. Ook haar laatste serie 'Last Light' wordt in de Flatland Gallery geëxposeerd. Deze foto's verbeelden het persoonlijke en emotionele verhaal van de laatste weken van haar moeder, vechtend tegen longkanker. Haar familie speelt een grote rol in de serie, in een tijd dat ze zich voorbereiden op het verlies van een naaste.


Courtesy Flatland Gallery (Utrecht, Paris) and Pace MacGill Gallery (New York) 

Tienerouders

Weer heel wat anders is de serie die Jocelyn begin jaren negentig maakte met als onderwerp tienermoeders en vaders. Ze stortte zich deze jaren op documentaire fotografie en trok zes jaar bij de jonge ouders in, met als resultaat de fotoverzameling: 'The Youngest Parents: Teenage Pregnancy as it Shapes Lives', die ze in 1997 afrondde.  Ook een groot deel van haar kenmerkend naaktportretten hangt vanaf 10 maart in Utrecht aan de muur.


Family at fog pond, Courtesy Flatland Gallery (Utrecht, Paris) and Pace MacGill Gallery (New York) 

Het werk van Jocelyn Lee, geboren in Napels, is in musea en galeries in meerdere landen te bezichten, als Duitsland, Parijs, Cambridge, maar ook Texas, New York, Maine, North Carolina en Rockland, en dan hebben we het alleen nog maar over de permanente collecties.

Bezoeken

Tot 28 april vertegenwoordigd de Flatland Gallery de overzichtstentoonstelling van Jocelyn. Op woensdagen en zaterdagen kun je deze van 13:00 tot 17:00 bezoeken. Een afspraak maken voor een andere dag of tijd kun je maken via info@flatlandgallery.com


Jena looking in mirror, Courtesy Flatland Gallery (Utrecht, Paris) and Pace MacGill Gallery (New York) 

afbeelding van Peter Kooij

Dit jaar valt 10 maart op een zaterdag. Wanneer is het dan?

afbeelding van Julian

Het is op zaterdag inderdaad, aangepast.