Job van Dijk - Winnaar 'Life Captured'-wedstrijd

Redactie 1126 0
Fotograaf en filmmaker in de dop, Job van Dijk (39) uit Amsterdam deed mee aan Life Captured van Sony Ericsson. De bedoeling was om een fotoserie van 5 foto’s op te sturen, gemaakt met een mobieltje. Job werd uitverkozen tot nationale winnaar van Nederland.

Job van Dijk


"Wat ik leuk vind.. bij mijn eerste Sony Ericsson-telefoon was de kwaliteit van de foto zo slecht, dat je een soort polaroid-effect krijgt. Toch ben ik nu ook geïnspireerd om aan de slag te gaan met een professionelere camera."
Hoe ben je in aanraking gekomen met de fotowedstrijd Life Captured?
"Ik heb al eerder Sony Ericsson-telefoons gebruikt en toen heb ik mij ooit eens aangemeld voor de nieuwsbrief. Toen kwam de mail binnen. Ik heb zelf al een heleboel foto’s gemaakt, dus ik dacht: dat is wat voor mij!"
 
Fotografeer je ook met een camera of alleen met je mobiel?
"Ik heb wel wat camera’s, maar ik ben een ongelooflijke amateur. Ik werk bij een reclamebureau als tekstschrijver, dat is toch wel wat anders."

Dus je dacht: ik doe mee met de wedstrijd en ik kijk waar het schip strandt…
"De opdracht sprak mij aan: vertel een verhaal aan de hand van vijf fotootjes. Dat heb ik gedaan en wonder boven wonder werd ik later gebeld dat ik had gewonnen!"

Had je verwacht dat je bij de laatste vijf genomineerden zou komen?
"Nee niet echt..Ik kon niet zo goed inschatten wat de kwaliteit van de rest van de inzendingen zou zijn.  Dus het was wel heel goed om te horen!"

Jammer dat je niet de uiteindelijke winnaar bent geworden..
"Ja dat vind ik ook. Eigenlijk ben je teleurgesteld over iets dat je sowieso al niet had. Maar als ik ergens aan mee doe, vind ik het wel leuk om te winnen. Maar ik
leg mij er volledig bij neer. Mike Figgis heeft  het werk beoordeeld en die hanteert waarschijnlijk andere criteria dan ik."

Had je van tevoren een bepaald idee voor ogen bij het maken van de fotoserie?
"In de tweede ronde kregen we een toestel van Sony Ericsson waarmee we foto’s moesten maken. Toen heb ik er bewust voor gekozen om fotografisch goede foto’s te maken, omdat ze daar toch wel naar op zoek waren. Ik heb in twee weken zoveel mogelijk gefotografeerd en uit al die verschillende dagen uiteindelijk één nieuwe dag gecomponeerd."

Verkies je het mobieltje boven een professionele camera?
"Ik hou ervan om datgene wat ik zie, meteen te fotograferen. Ik vind het leuk dat bij mijn eerste Sony Ericsson-telefoon de kwaliteit van de foto zo slecht was, dat je een soort polaroid-effect kreeg. Toch ben ik nu ook geïnspireerd om aan de slag te gaan met een professionelere camera. Ik heb nog een Canon EOS 10D. Dan ga je er echt op uit om te fotograferen."

Hoe zie jij jezelf (als fotograaf) over vijf jaar?
Lachend: "Dan heb ik een heel oeuvre in de boekwinkel staan en word ik gerepresenteerd door MAGNUM.  Nou nee…Het makkelijke met digitale fotografie is dat je meteen het eindresultaat kan zien.  Maar misschien is het leuk om alsnog de overstap te maken naar film. Ik heb een mooie Leica camera gezien. Misschien is dat het  logische vervolg."


Het winnende storyboard van Job van Dijk

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie