Joakim Eskildsen - The Roma Journeys

Julian 670 0
Tussen 2000 en 2006 reisde Joakim Eskildsen samen met schrijfster Cia Rinne door zeven landen om meer inzicht te krijgen in het leven en de cultuur van de Roma. Het resultaat is internationaal bejubeld om zijn prachtige fotografie.

De reis van Joakim Eskildsen en Cia Rinne begon in Hongarije en breidde zich op toevallige wijze uit naar India, Griekenland, Roemenië, Frankrijk, Rusland en Finland. Naarmate Eskildsen en Rinne meer te weten kwamen over de cultuur, de taal en de levenscondities van de Roma veranderde interesse in verbondenheid.

De talloze diepgaande ontmoetingen bleken een grote inspiratiebron gedurende het project. Eskildsen en Rinne verbleven vaak voor lange tijd als gast bij verschillende families en konden zo in volledig vertrouwen werken. De foto’s weerspiegelen de intensiteit van de omgang tussen de Roma en de fotograaf.

De Roma vormen samen met Calé, Sinti en andere groepen Europa’s grootste etnische minderheid. In de volksmond worden zij echter allen doorgaans ‘zigeuner’ genoemd. De Roma gemeenschap is al zeshonderd jaar, zwervend door Europa, op zoek naar een permanente woonbestemming. Tot op de dag van vandaag moeten ze zich weren tegen discriminatie en wantrouwen vanuit de samenleving.

Joakim Eskildsen (1973, Kopenhagen) voltooide in 1998 de master fotografie aan de University of Art and Design in Helsinki. Het bij de tentoonstelling verschenen boek The Roma Journeys (2007, Steidl) wist meerdere fotoprijzen in de wacht te slepen, waaronder de Deutscher Fotobuchpreis (Gold) in 2009.

Foto's © Joakim Eskildsen