Jiri Büller - Sportfotograaf

Redactie 1634 0
Jiri Büller (35) ging niet naar de Olympische Spelen, omdat zijn zoontje overleed. Wel behaalde de freelancer in 2007 de eerste prijs in de categorie sport van dé fotojournalistiekbokaal Zilveren Camera, voor zijn serie van het Nederlands Kampioenschap Offroad Triathlon in Ter Heijde.


Jiri Büller

Fotowerk van Jiri Büller is gepubliceerd door onder andere:

A&O Fondsrijk
Advocatenblad
Algemeen Dagblad (Sportwereld)
Belasting Magazine
Dagblad Trouw
De Volkskrant
Financieel Dagblad
Hifi.NL
Hollandse Hoogte
Ministerie van Justitie
Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Ministerie van Binnenlandse Zaken
Ministerie van VROM
Ministerie van LNV
Plus Magazine
SBO (Sectorbestuur Onderwijsmarkt)

Vind je de Zilveren Camera-competitie belangrijk?
“Het is niet zo dat ik met de wedstrijd in het achterhoofd mooie foto's probeer te maken. Pas de laatste twee weken van het jaar is het uitzoeken geblazen in het werk dat ik in de maanden ervoor heb geschoten. Het kan overigens best zo zijn dat ik dit jaar niets heb dat ik een Zilveren Camera waard vind; dan stuur ik niets in.”

Wat 'maakt' een mooie foto?
“Het beeld moet zijn eigen verhaal vertellen en opvallen. Desondanks vind ik dat een bijschrift er absoluut bijhoort. Al is het maar ter bevestiging van wat je denkt te zien. ”

Heeft het behalen van de eerste prijs in de categorie Sport Serie je nog iets opgeleverd?
“Helemaal niets. Althans, geen extra fotoklus of meer werk dat direct valt te herleiden naar de vermelding. Het is natuurlijk wel heel leuk om zo'n beloning te krijgen en prettig dat collega's in het vak mijn werk blijkbaar waarderen. Natuurlijk word ik door hen wel gefeliciteerd.”

Je bent freelancefotograaf. Wat is daar nu zo leuk aan?
“De vrijheid en de diversiteit van de fotoklussen. Al doe ik veel sport en veel portretfotografie. Natuurlijk moet je je iedere keer wel weer bewijzen. Flexibiliteit is erg belangrijk.”

Heb je bij portretfotografie de ruimte om de ideale setting te bepalen?
“Niet altijd. Het is erg leuk om met natuurlijk licht te werken, maar je moet dan een man of vrouw extra hebben die het reflectiedoek in de juiste positie kan houden. Flinke standaards met gemonteerde externe flitsers zijn ook niet altijd gemakkelijk mee te nemen. Dus soms ontkom ik er niet aan een eenvoudige opzetflitser te gebruiken. Bovendien heeft de gefotografeerde vaak geen tijd voor moeilijke taferelen.”

Welke fotografen staan bij jou in hoog aanzien?
“Mijn rolemodels publiceren niet meer. Ze werkten jaren geleden onder meer voor de Volkskrant en kregen daar de ruimte om wat meer experimentele fotografie te bedrijven. Hans Heus, Marcel Molle en Daniel de Koning maakten de gouden tijd van de Nederlandse fotojournalistiek mee. De nieuwsfotografie mocht toen sterk naar kunst gaan. Nu willen media veel directere beelden.”

Portret van PSV'er Ibrahim Afellay. Kunstlicht (softbox) gebruikt.
Foto: Jiri Büller

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie