Jimmy Kets wint Nikon persprijs met serie volkscafé's

Julian 1183 0
Jimmy Kets heeft de Promising Young Photographer Award gewonnen. Een van de hoofdprijzen in de Nikon Press Photo Awards. De jaarlijkse wedstrijd wordt gehouden onder Belgische persfotografen.

Nikon organiseert de wedstrijd jaarlijks in samenwerking met het FotoMuseum Antwerpen. De Nikon Press Photo Awards richten zich op professionele persfotografen die in het bezit zijn van een officiële perskaart, of die de professionele beoefening van dit vak kunnen aantonen via een commerciële publicatie. De deelnemers mogen maximum tien verschillende foto’s laten meedingen in vier verschillende categorieën. Deze zijn: Sport, Nieuws, Verhalen en Portret.

De jury – bestaande uit vertegenwoordigers van Nikon, het FotoMuseum van Antwerpen, Le Musée de la Photographie van Charleroi en internationaal gerenommeerde fotograaf Carl de Keyzer – selecteerde uit alle ingezonden foto’s de beste beelden in elke categorie, met een onderverdeling in twee leeftijdsgroepen. Uit deze acht laureaten ontvangt één deelnemer uit de groep jonger dan dertig jaar de Promising Young Photographer Award. Uit de laureaten ouder dan dertig jaar wordt de Nikon Press Photo Award toegekend.

Promising Young Photographer Award

In de leeftijdsgroep van deelnemers onder dertig jaar merkte de jury volgende fotografen op:

  • Sport: Jorge Dirckx
  • Nieuws: Jan de Meuleneir
  • Verhalen: Jimmy Kets
  • Portret: Dirk Waem

Uit deze vier inzendingen selecteerde de jury Jimmy Kets als winnaar van de Promising Young Photographer Award voor zijn reportage over Volkscafés in Vlaanderen.


Foto: Jimmy Kets

Op 16 april 2009 zal het boek 'VOLKSCAFES - vrouwentongen & mannenpraat' worden voorgesteld. De video toont een 'making of' en een voorproefje van de foto's die in het boek zullen verschijnen.

Nikon Press Photo Award

In de leeftijdsgroep ouder dan dertig jaar benoemde de jury volgende fotografen tot laureaat in hun categorie:

  • Sport: Eric Lalmand
  • Nieuws: Tim Dirven
  • Verhalen: Nick Hannes
  • Portret: Ivan Put

In deze leeftijdsgroep oordeelde de jury dat de reportage over Oost-Europa die Nick Hannes liet meedingen in de categorie Verhalen de nodige slagkracht en kwaliteit uitstraalde om bekroond te worden met de Nikon Press Photo Award 2008.