Jimmy Kets – Brightside & Shot in Flanders

Redactie 1679 0
De Brakke Grond presenteert Brightside en Shot in Flanders, twee fotoseries van Jimmy Kets. De jonge Antwerpse fotograaf richtte voor de series zijn lens op de kunstmatige omgevingen waarmee wij ons omringen.

De decors van erotiekbeurzen, pretparken en dierentuinen fotografeert Jimmy Kets (1979) met scherp flitslicht; zo ontmaskert hij hun vaalheid en valse glans. Mensen zijn slechts figuranten, verwikkeld in een zoektocht naar geluk en vermaak. Toch wordt het nergens schrijnend en bieden zijn foto’s de toeschouwer voldoende ruimte voor een bevrijdende lach.

Psychologie

Bewust laat Kets het psychologiseren achterwege: 'Voor mij hoeft het niet tot op het bot. Ik ben gefascineerd door de eerste indruk, de manier waarop mensen hun buitenkant aan de wereld tonen', zei hij eerder over de series.


Foto © Jimmy Kets - Shot in Flanders

Shot in Flanders

Shot in Flanders laat zien hoe de symboliek van het mythische Amerika vaste voet aan de grond heeft gekregen in Vlaanderen. Voor deze nieuwe reeks fotografeerde Kets autowassalons, Cadillacs met blinkend chroom en aftandse kopieën van het Vrijheidsbeeld die hij langs de steenwegen aantrof. Ze wijzen de weg naar een Amerikaanse droom die allang vervlogen is. De strakke compositie waarbinnen Kets deze overbekende symbolen weet te vangen, plaatst ze in een nieuw daglicht.


Foto © Jimmy Kets - Brightside

Brightside

Brightside is een onderzoek naar de internationale vermaaksindustrie. Kets opereert meedogenloos: gladgetrokken vrouwen lijken even kunstmatig als de plastic planten in een beurshal. Bij deze reeks, die eerder geëxposeerd werd in het Fotomuseum Antwerpen, verscheen een gelijknamige publicatie. Beide series maken deel uit van het festival Belgie!? van 17 t/m 19 maart in de Brakke Grond. Met theater, fotografie, muziek en speeches over 'het moeilijkste land ter wereld'.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie