Jij bepaalt wat Juno fotografeert!

Jij bepaalt wat Juno fotografeert!

Nadja Geskus 1409 0
Juno is met succes beland in de baan van Jupiter. De wereld staat op het punt om Jupiter in zijn volle glorie te zien . En voor de eerste keer overhandigt NASA de camera aan het publiek. Jij kunt bepalen wat Juno straks gaat fotograferen.

Juno, welkom op Jupiter!

Na vijf jaar voorbereiding en nog eens vijf jaar door de ruimte zweven, is het dan eindelijk zover! Na gespannen te hebben gewacht op dit moment, waren de eerste woorden van het NASA-team: ‘Juno, welkom op Jupiter!’ De enorme gasreus zal door Juno eens onder de loep worden genomen. Juno zal 37 reizen rond Jupiter maken. De noord- en zuidpool van Jupiter, die nog nooit eerder werden gefotografeerd van zo dichtbij, zullen onder andere worden gefotografeerd door Juno.

Jij bepaalt

Voor de eerste keer overhandigt NASA de camera aan het publiek, zodat je deel kunt nemen aan dit fantastische project. Het publiek mag meedenken over welke plekken Juno precies moet fotograferen. Amateur-astronomen kunnen foto’s plaatsen op de website die zij met hun eigen telescoop van Jupiter hebben gemaakt. Deze foto’s worden meegenomen in de discussie over welke plekken moeten worden gefotografeerd. Het publiek kan hier vervolgens op stemmen.

Maar het publiek wordt niet alleen gevraagd om mee te denken. Zodra de beelden op aarde arriveren, wordt er gevraagd aan het publiek om te helpen met het verwerken van de beelden, zodat er mooie kleurbeelden ontstaan. Juno zal de aankomende 2 weken scheervluchten maken langs Jupiter. Zo’n vlucht duurt enkele uren. Tijdens elke vlucht kan Juno enkele tientallen foto’s maken.

Mijlpaal

Juno op Jupiter is een nieuwe mijlpaal voor NASA. ‘Juno zal antwoorden geven over de aanhoudende mysteries over de kern van de planeet, de samenstelling en zijn magnetische velden.’

Om toch een aantal passagiers mee te nemen, maakte Lego drie aangepaste mini figuren van speciaal aluminium. Galileo, de Romeinse godin Juno en de Romeinse god Jupiter zweven nu rondom de gasreus.

Jij bepaalt wat Juno fotografeert!

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja