Jeroen Toirkens – Nomadslife

Redactie 1220 0
Deze winter presenteert Noorderlicht in het kader van De Poolnacht van Groningen de expositie Nomadslife van fotograaf Jeroen Toirkens. Sinds 1999 volgt hij het leven van nomadische volken in Centraal-Azië, Rusland, Mongolië en de Arctische gebieden.

Jeroen Toirkens (1971) ontdekte dat globalisering, armoede en klimaatverandering het steeds moeilijker maken om de traditionele manier van leven in stand te houden. Met Nomadslife, dat in 2011 in boekvorm zal verschijnen, creëert Toirkens een divers en vaak schrijnend beeld van het nomadisme in de 21ste eeuw.

Jeroen Toirkens

De documentair fotograaf raakte in 1999 gefascineerd door nomadenfamilies hoog in het Turkse Bolkar­gebergte. Hij kwam in aanraking met de leefwijzen van de Yörük, die kampten met de druk van het moderniserende Turkije. Oorspronkelijke graas­gebieden werden opgekocht door projectontwikkelaars en veel jongeren trokken weg naar de steden. Nadien bezocht hij andere van oorsprong nomadische volken, die vergelijkbare problemen ondervonden. Zo bracht hij in 2005 en 2006 met journalist Jelle Brandt Corstius enige tijd door bij de Sámi en de Nenets in Rusland. Vóór de Sovjettijd trokken deze volken in familieverband met hun kuddes rond. Tijdens het Sovjetregime werden zij in collectieve boerderijen, de zogeheten kolchozen tewerkgesteld, iets waar ze nog steeds de gevolgen van ondervinden. Meest recent bezocht Toirkens Barrow in Alaska, het centrum voor traditionele walvisjacht. Daar heeft inmiddels het nomadenbestaan plaats gemaakt voor een sedentair leven.

De Poolnacht van Groningen

De expositie in de Noorderlicht Fotogalerie put uit tien jaar fotografie, waarbij het zwaartepunt ligt op Toirkens reportages uit de poolgebieden. In het kader van De Poolnacht van Groningen, een publieksevenement om de poolgebieden onder de aandacht te brengen in de regio, zullen Toirkens en Jelle Brandt Corstius op 17 december bovendien een lezing houden in de Stationshal van Groningen. De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 25 november om 17:00 uur door Diederik Veerman, conservator en educator culturele antropologie van het Museon in Den Haag.

Foto © Jeroen Toirkens

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie