Jens van der Velde - Ongeposeerde persoonlijkheden

Julian 1304 0
Portretfotograaf Jens van der Velde exposeert in Panama Amsterdam. Zijn werk wordt gekenmerkt door veelal ongeposeerde persoonlijkheden. De opening op 19 december wordt een energieke mix tussen fotografie en live optredens.

"Soms is de gefotografeerde persoon zich bewust van de camera, maar meestal niet", zegt Jens van der Velde. “Het uiteindelijke beeld is daardoor prachtig onbewust gegeven.”

De foto’s die vanaf 19 december te zien zijn in Panama Amsterdam maakte Jens voor KX Radio, het internetradiostation van Rob Stenders. Sinds dit jaar verzorgt van der Velde de fotografie voor KX Radio en het bijbehorende Downtown Café.

Jens van der Velde fotografeert zonder flits en analoog met middenformaat en kleinbeeld. Deze werkwijze en het bijbehorende resultaat hebben zijn voorkeur. Het tekort of teveel aan licht heeft als voordeel dat het veel storende elementen uit het beeld weglaat. Daardoor valt de nadruk op het portret.

De bijzondere stijl van Van der Velde in combinatie met de unieke manier van exposeren van zijn eindexamenwerk deed zijn fotowerk in 2008 opvallen. Na deze expositie ontving hij van Hilfiger Denim de opdracht om Marky Ramone (red. drummer van de band The Ramones) in Amsterdam en Barcelona te fotograferen.

Met een andere Tommy Hilfiger modeserie heeft Van der Velde dit jaar twee PANL Awards ontvangen. Inmiddels fotografeert Van der Velde ook voor muziektijdschrift OOR. Afgelopen maand is het fotowerk van Van der Velde genomineerd voor de Lex van Rossen Award 2010.


Foto © Jens van der Velde