Jens Olof Lasthein wint Leica Oskar Barnack Award

Redactie 736 0
De Zweedse fotograaf Jens Olof Lasthein heeft dit jaar de Leica Oskar Barnack Award gewonnen met zijn portfolio “Waiting for the future – pictures from Abkhazia”. De foto's vertellen het onzekere verhaal over de inwoners van de onafhankelijk republiek Abchazië.

De internationale jury van de prestigieuze competitie zoekt ieder jaar naar een fotoserie waarbij de relatie tussen mens en leefwereld in tien tot twaalf foto's in beeld gebracht wordt. “De toekomst van de mensen is al net zo onzeker als dat van het land zelf en het is precies die onzekerheid welke Lasthein heeft weten vast te leggen in zijn foto's”, aldus de jury. In een interview met Leica Camera Blog ligt de 46-jarige Lasthein zijn keuze voor deze troosteloze omgeving in de autonome republiek van Georgië toe. “Ik was benieuwd naar het leven in een land dat formeel niet bestaat. Wat betekent het om te leven in een land gemarkeerd door oorlog en isolatie, met weinig mogelijkheden om aan deze situatie te ontsnappen en vrijwel zonder contact met de buitenwereld? Ik wilde geen specifieke antwoorden geven op deze vragen, maar ik werd tijdens mijn werk er wel constant door beïnvloed.” Hij won 5000 euro met de serie.


Magie

Lasthein gebruikte zijn oude, favoriete camera, de panoramische Widelux met een bewegende lens die een beeldhoek van 140 graden oplevert met een 35mm film. Als documentaire fotograaf bevindt hij zich uiteraard vaak tussen zijn onderwerp, terwijl hij probeert te begrijpen wat er daadwerkelijk speelt onder de mensen. “Dat werkt het beste als ik onder mensen ben waar ik nieuwsgierig naar ben en als er dingen gebeuren die ik zowel begrijp als die onbekend voor me zijn. Ik wil me thuis voelen, maar tegelijkertijd ook een buitenstaander blijven. Als ik me zowel veilig als onbeschermd voel dan is er een goede kans dat de magie vanzelf komt.” 

Jens Olof Lasthein

Het winnen van de Oskar Barnack Award is voor de Zweed die opgeleid is aan de Nordic Photoschool in Stockholm een ware eer. “Dat ik me mag scharen tussen het beroemde gezelschap van voorgaande winnaars is prachtig, zeker na te hebben gezien wat voor geweldige inzendingen er waren. Ik ben nu deel van de traditie.” Eerder reisde Lasthein door Azie en Oost-Europa, voordat hij in 1992 aan de slag ging als freelance documentaire fotograaf. Zijn twee grootste tentoonstellingen – 'Moments in Between’ en ‘White Sea, Black Sea' – zijn ook in boekvorm verkrijgbaar.


Newcomer

De prijs voor Newcomer Award – voor (toekomstige) professionele fotografen onder de 25 - ging naar de Duitse Andy Spyra, voor zijn project ‘Kashmir’. Het is een van zijn belangrijkste lange termijn projecten geworden. Hij bezocht de regio met dezelfde naam voor het eerste in 2007 en werd er door gefascineerd. Alle reden voor hem om de onfortuinlijke inwoners van de regio verder vast te leggen. Hij ontving er 2500 euro voor.

Foto's © Jens Olof Lasthein

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie