Jeff Cowen in Huis Marseille

Jeff Cowen in Huis Marseille

Jasper van Bladel 641 0
Van 11 maart tot en met 4 juni is het werk van de Amerikaanse fotograaf Jeff Cowen te zien in Huis Marseille in Amsterdam. Het is de eerste grote retrospectieve tentoonstelling van het werk van Cowen.

In een tijdperk waarin de wereld, en de fotografie als medium in het bijzonder, wordt gedomineerd door digitale technieken en het kenmerk van authenticiteit steeds meer waarde krijgt, neemt het werk van Jeff Cowen een speciale plek in. In Cowens benadering wordt het tijdelijke en vluchtige van de fotografie op een paradoxale manier verenigd met het eeuwige en beheersbare van de schilderkunst. Het moderne aspect dat hij daaraan toevoegt is dat hij zijn onderwerpen via het fotografisch proces transformeert tot iets dat zeer persoonlijk is. Door de lagen die Cowen aan zijn fotowerken toevoegt, worden de oorspronkelijke betekenissen van zijn onderwerpen vervaagd, worden de scherpe kanten ‘weggepoetst’ en maken zijn onderwerpen een transformatie door die ze vanuit het banale verheft naar het sublieme.

Gefrustreerd

Hij werd geboren in New York en volgde daar zijn opleidingen, met uitzondering van het jaar 1987, toen hij in Japan studeerde. In 2001 verhuisde hij naar Parijs en sinds 2007 woont en werkt hij in Berlijn. Van 1988 tot 1990 was hij assistent van de Amerikaanse fotograaf Larry Clark, en van 1990 tot 1992 van de eveneens Amerikaanse fotograaf Ralph Gibson. Het ligt voor de hand dat het werk van deze fotografen invloed op Cowens eigen fotografie heeft gehad, al is dit niet direct zichtbaar.

Jeff Cowen begon zijn eigen carrière als straatfotograaf in New York, maar hij raakte gefrustreerd door het feit dat hij afhankelijk was van ‘external subject matter’ om zich uit te drukken:  ‘I was working to express myself through street photography, but at the same time I was extremely frustrated,’ zegt Cowen. ‘I always had to wait for something to happen. I needed the right angle, the right subject, the right lighting. With more experience I realized I wanted to influence this coincidence, so I started inviting people to my studio, controlling the situation.’

Medium

Het meest paradoxale aspect van Jeff Cowens kunstenaarschap is dat hij zijn ambachtelijke, tactiele fotowerk maakt in een tijd dat de wereld – en de fotografie als medium in het bijzonder – wordt gedomineerd door digitale technologie. De barokke sensibiliteit van onze tijd wordt bij voorkeur uitgedragen via het lichaam, waarvan de contouren bijvoorbeeld vervagen als het huidoppervlak gaandeweg volledig wordt ingekleurd door een bonte verzameling tatoeages. Cowens fotografisch werk – dat voor hem even persoonlijk is als zijn eigen huid – wordt door zijn bewerking zacht en ambigu. Het moderne aspect dat hij aan zijn werk toevoegt, is dat hij zijn onderwerpen via het fotografisch en schilderkunstig proces transformeert tot iets dat zeer persoonlijk is.

De expositie Jeff Cowen. Photoworks is van 11 maart tot en met 4 juni 2017 te zien in Huis Marseille in Amsterdam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper